Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • In- en uitvoer van deviezen aan banden gelegd

In- en uitvoer van deviezen aan banden gelegd

11/01/2020 00:42 - Ivan Cairo

In- en uitvoer van deviezen aan banden gelegd

Foto: Google Images  

PARAMARIBO - Wie voortaan tussen 10.000 en 50.000 Amerikaanse dollar of het equivalent daarvan in een andere convertibele vreemde valuta wil wegbrengen of invoeren, zal voortaan toestemming moeten hebben van de Deviezencommissie. Een simpele aanmelding met het zogenoemde-098 H-formulier kan vanaf 15 januari niet meer.

Het afgelopen jaar liep het wat de in- en uitvoer van deviezen betreft de spuigaten uit, zegt Jenny Johns-Christopher, voorzitter van de Deviezencommissie. "Het fysieke deviezenverkeer wordt aan banden gelegd", stelt ze. De regulering van de valuta in- en uitvoer is een van de maatregelen die getroffen wordt in het kader van de nationale risicoanalyse (NRA) van de financiële sector.

Het is ook een maatregel om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. "We denken vaak dat we blij zouden moeten zijn omdat vreemde valuta het land binnenkomt. Belangrijk is dat het legaal moet zijn", aldus de voorzitter. Een duidelijke toename van de uitvoer van deviezen was het afgelopen jaar volgens haar niet te merken.

Wat het laatste half jaar van 2018 wel opviel was het fenomeen waarbij geldkoeriers enorme bedragen in euro's wegbrachten en met het equivalent in Amerikaanse dollars terugkeerden. "Er was geen maximum waar mensen zich aan moesten houden. Je hoefde dit alleen aan te melden met een H-formulier op de luchthaven." Gemiddeld namen koeriers per keer tussen de 300.000 en 400.000 euro mee. In een bepaald geval had een persoon zelfs meer dan 1 miljoen euro weggebracht, zegt Johns-Christopher. 

Ze merkt op dat gelet op deze vorm van deviezenverkeer het onvoorstelbaar is dat de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar nog zo hoog is. De voorzitter stelt dat uitgaande van het gegeven dat koeriers US dollars het land binnen brachten en de Centrale Bank van Suriname nu grote hoeveelheden van de Amerikaanse munt binnen brengt, er geen schaarste zou mogen zijn. "Toch is de wisselkoers nog hoog. Als econoom zeg ik daarom dat de wisselkoersproblematiek geen economisch vraagstuk is."

Volgens haar zijn oppotten door de samenleving en speculatie enkele oorzaken van de hoge wisselkoers voor de Amerikaanse dollar. Johns- Christopher verwacht daarom ook niet dat de nieuwe reguleringsmaatregelen invloed zullen hebben op de wisselkoersen. Wel zal er sprake zijn van meer transparantie in het deviezenverkeer en wordt een van de kwetsbaarheden en dreigingen in de financiële sector geminimaliseerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina