Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Nederigheid en olie

COLUMN: Nederigheid en olie

10/01/2020 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Afgelopen woensdagmorgen. Het is nog vroeg maar ik word wakker van een appje uit Nederland. In de toegestuurde link staat dat er olie is gevonden in Suriname. Ik zit rechtop en check meteen twee lokale nieuwssites maar vind geen informatie. Hoe kan het dat wij hier nog niets weten en waarom zij wel? Is het bericht wel waar? Misschien wordt er weer verwarring gezaaid en gemanipuleerd vanuit dat land omdat de verkiezingen eraan komen, schiet het door mijn hoofd. Meteen hierna gaan mijn gedachten naar Rebien Gangaram Panday die expert is in de numerologie.

Het was 2014. Gangaram Panday gaf een lezing in Theater Unique over numerologie. De symboliek en invloed van getallen. Volgens hem geven cijfers en getallen informatie over gebeurtenissen en toekomstige ontwikkelingen. Die avond riep de numeroloog zijn gehoor op om alvast witte katoenen stof in te slaan omdat volgens hem Suriname een rijke oliestaat zal worden. Dit tot grote hilariteit van eenieder. "Wij worden allemaal sjeiks", zei de man. Hij noemde de blokken 58 en 47 als mogelijke vindplaatsen en maakte de numerologische berekening waarom hij tot die conclusie kwam. Geen response vanuit de zaal maar meer spontaan gelach. Ongelovige Thomassen als we zijn, denk ik nu, heeft niemand er toen aan gedacht om alvast aandelen te kopen of een ander soort actie te ondernemen in case het werkelijkheid zou worden.

Woensdagmorgen denk ik terug aan die avond. Gangaram Panday krijgt na al die jaren gelijk. Het is ook nog eens blok 58 geworden. Om kippenvel van te krijgen. Intussen krijg ik die ochtend foto's binnen hoe de NDP-top deze historische vondst eerst zelf viert met champagne. Ook wordt duidelijk dat de NDP-pagina 'Fáya Pepré Nieuws' het bericht als eerste naar buiten heeft gebracht. Een waarlijk gemiste kans van de leidende partij om het nationale gevoel van eenheid, vertrouwen en loyaliteit te herstellen. Het kan niet dat de top van de regerende partij eerst een eigen feestje viert en hierna pas de pers en het volk informeert over de olievondst. En als je het doet, wees dan bescheiden voor dat moment. Een dergelijke gang van zaken bevestigt nog meer verwachtingen van corruptie en vriendjespolitiek voor de olie-toekomst waarbij de eigen inteelt voorrang en privileges zal krijgen.

Blijkt ook wel want de bewerkte foto's van de toostende NDP-top die hierna circuleert, met teksten boven de hoofden van enkelen die het glas hieven, is een ware uitdaging voor elke spindoctor (media-adviseur) van een politieke partij. En helemaal omdat later bleek dat al dagen werd gefluisterd dat er olie was gevonden. Men vraagt zich nu af wie er allemaal vóór de officiële bekendmaking nog even snel aandelen hebben gekocht bij Total.

De president zelf voelde zich klaarblijkelijk ook ongemakkelijk aan het einde van de persconferentie over de olievondst toen er met water werd getoost. Hij verontschuldigde zich en zei dat het eigenlijk champagne had moeten zijn. Terecht. Nederigheid is een positieve eigenschap en een ondergewaardeerde deugd. Het siert de president dit spontaan te uiten. Ik hoop dan ook dat deze oprechtheid zich verder uit in het te voeren oliebeleid.

Mahatma Gandhi zegt over leiderschap in relatie tot nederigheid en het volk: "Om ergens in te geloven en er niet naar te leven is onoprecht". En ook "Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren". Suriname staat aan de vooravond van grote veranderingen. Zowel directeur Elias van Staatsolie als president Bouterse verwijst naar onze kinderen en kindskinderen die zullen profiteren van deze rijkdom. Laten we hen dan ook meegeven dat nederigheid ook een belangrijke eigenschap is als jij het land wil dienen.-.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina