Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minder animo voor zwangerschapstraining

Verminderde interesse voor zwangerschapstraining

09/01/2020 21:48 - Aidy Pinas

Verminderde interesse voor zwangerschapstraining

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Elaine Guiamo-Debisarun hoopt dit jaar meer deelnemers te zien bij de zwangerschapslessen. Vorig jaar heeft de fysiotherapeut, die ook vrouwen bijstaat tijdens de zwangerschap, een teruggang gemerkt in het aantal aanmeldingen.

"Ik weet niet waaraan het ligt. Het kan de economische situatie zijn", denkt ze luidop in gesprek met de Ware Tijd. Het nut van de trainingen blijkt achteraf wanneer ze positieve reacties krijgt van cursisten die er voordeel aan hebben gehad. Guiamo-Debisarun is daarom nog steeds gemotiveerd om de lessen te verzorgen.

Per jaar geeft ze er vijf met gemiddeld zes personen per cursus van negen lessen. De partner mag de laatste twee bijwonen. Ze verzorgt de zwangerschapstraining al ruim vijf jaar. De deelnemers krijgen informatie over alles wat met hun zwangerschap te maken heeft. Het hoofddoel is om vrouwen zoveel en zo goed mogelijk voor te bereiden op hun zwangerschap en het verloop ervan.

De training is extra nuttig voor vrouwen die hun eerste kind verwachten. "Het is me opgevallen dat ondanks dat je zoveel kan lezen en opzoeken men weinig kennis heeft over het eigen lichaam. Dat verbaast me toch wel", vertelt Guiamo-Debisarun. Bij de interactieve training mag elke vraag gesteld worden.

Eén van de lessen behandelt het ontstaan en voorkomen van algemene zwangerschapsklachten. De vrouwen leren ook wat zij kunnen doen als de klachten zich toch aandienen. Ook bekkeninstabiliteit komt aan de orde. "Dit is tegenwoordig een veelgehoorde klacht bij zwangerschap."

Bij de informatie over weeën krijgen de vrouwen ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Een ander belangrijk thema is borstvoeding. "Je hebt de moderne vrouwen die kiezen voor het gemak. Wij leggen ze daarom uit waarom borstvoeding belangrijk is."

De trainer zegt dat de deelnemers ook voorbereid worden op minder prettige situaties bij de bevalling, zoals de keizersnee. De vrouwen krijgen mee dat ze niet in paniek moeten raken als ze ermee worden geconfronteerd. Via de training geeft ze handvaten hoe de zwangeren ermee moeten omgaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen