Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Druk op koersen blijft

Druk op koersen blijft

07/01/2020 10:02 - Van onze redactie

Druk op koersen blijft

 

PARAMARIBO - “Zolang er geen regelmatige transporten zijn om euro’s te wisselen in dollars zal de druk blijven. En om die compleet weg te nemen moet er beleid zijn.” Zo reageert een speler op de valutamarkt op het gegeven dat de druk op de Amerikaanse dollar niet is weggenomen en de laatste weken de koers verder is gestegen naar SRD 8,60. “Er zijn mensen die zelfs bereid zijn 8,70 te betalen, maar die dollars zijn er gewoon niet.”

Nadat de Surinaamse banken het rechtsproces in Nederland wonnen en de rechter oordeelde dat de ongeveer 19,5 miljoen euro onterecht was geconfisqueerd in april 2018, werd veelal aangenomen dat de koersen zouden dalen. Echter, de praktijk blijkt anders.

Op 24 december tijdens een persconferentie over de rechterlijke uitspraak liet Robert-Gray van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname, zich door journalisten niet verleiden tot een uitspraak over welke richting de koersen zouden uitgaan. Hij hield het er slechts op dat het hard werken wordt om de koers stabiel te houden. Hij vertelde wel dat met het normalisatieproces voor geldtransporten kan worden begonnen.

Er zouden ondertussen goede banden zijn opgebouwd met de Verenigde Staten, België en Mexico. Maar tot een zending kwam het niet. "Ik denk dat in elk geval niet meer via Nederland naar Hongkong zal worden geëxporteerd", zegt de deskundige. "Ondanks alles is men bang geworden dat Nederland weer iets uithaalt." Waarom de andere, door de governor genoemde bestemmingen niet worden aangeboord, blijft duister.

Ondertussen blijft de druk toenemen. Op de Nieuwe Haven kon de grootste speler, DP World, de koers van 7,52 niet handhaven. Het bedrijf stelde de koers per 1 januari bij naar 8,20. Volgens de zegsman een teken dat lang gepoogd is de kat uit de boom te kijken, maar dat ondernemers nu steeds minder ruimte hebben om dat te doen.

"Men heeft geen keus. Je moet ook nagaan dat de feestdagen achter de rug zijn. Er is flink Surinaams uitgegeven en mensen hebben spullen gekocht. Maar de ondernemers zitten met de SRD's want iedereen pot op en loert."

De aanscherping van de regels voor uitvoer van deviezen door de Deviezencommissie zet ook geen zoden aan de dijk. De commissie maakt bekend dat nog wel maximaal tienduizend US dollar mag worden uitgevoerd, maar dat voor bedragen tussen de tienduizend en vijftigduizend US dollar aangifte moet worden gedaan. Boven de vijftigduizend moet toestemming worden gevraagd.

In het recente verleden sjouwden koeriers met tonnen geld naar het buitenland. Hieraan is echter een eind gekomen, nu zij in het buitenland niet langer ongehinderd de autoriteiten kunnen passeren. De maatregel van de Deviezencommissie wordt daarom gekwalificeerd als "mosterd na de maaltijd".

Hoewel de brandkasten bulken van de omwisselbare euro's is ook die koers gestegen naar 9,20. "Simpelweg vanwege de internationale verhoudingen. Als iemand toch besluit euro's om te wisselen voor dollars wil hij niet verliezen op de ruilvoet."

De zegsman wijst erop dat niet verbaasd moet worden gereageerd als straks de koers voor de euro nog verder zal stijgen. "Met die oorlog die Trump begint, is het verwachtbaar dat straks internationaal de dollar zwakker wordt ten opzichte van de euro. Dat zal zijn effect hebben op de onderlinge verhoudingen en dat zullen wij ook hier merken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen