Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Suriname kan leningen niet aflossen’

‘Suriname kan leningen niet aflossen’

06/01/2020 10:39 - Armand Snijders

Matt Murphy.

Matt Murphy. Foto: view. ceros.com  

PARAMARIBO - Er dreigen “onmiddellijke problemen” voor Suriname voor het terugbetalen van leningen. Daarvoor waarschuwt de gezaghebbende Amerikaanse krant Financial Times. Suriname is één van de zes landen in de wereld op wie deze voorspelling van toepassing is.

Het is voor het eerst dat deze krant Suriname zo nadrukkelijk noemt. Verantwoordelijke minister Gillmore Hoefdraad kon zondag niet bereikt worden voor een reactie.

De waarschuwing komt van van Matt Murphy, institutional portfoliomanager van Eaton Vance, één van de oudste beleggingsbeheerders in de Verenigde Staten, en is eind december opgetekend in een stuk van de vooraanstaande columnist Jonathan Wheatley. Die beschrijft de wereldwijde economische vooruitzichten.

Suriname wordt met Argentinië, Ecuador, Libanon, Kameroen en Papoea-Nieuw-Guinea genoemd als landen die problemen hebben om hun schulden af te lossen. Voor de situatie die wordt geschetst, waarschuwen verschillende deskundigen in binnen- en buitenland al jaren en die ontwikkeling begint nu dus ook de aandacht te trekken van belangrijke internationale media.

Dat daaraan zelfs in de als zeer betrouwbaar geachte Financial Times aandacht aan wordt besteed, is veelzeggend. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben en het moeilijker maken voor Suriname om op de internationale markt opnieuw geld te lenen.

In de afgelopen jaren zijn er voor vele honderden miljoenen US dollars aan leningen afgesloten, terwijl de overheidsuitgaven zijn toegenomen. Maatregelen om de inkomsten te vergroten zijn vrijwel allemaal faliekant mislukt.

Ook adviezen van het Internationaal Monetair Fonds om subsidies op onder meer elektriciteit en brandstof af te bouwen en het omvangrijke ambtenarenapparaat te saneren, zijn in de wind geslagen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina