Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Arbeidsinspectie waarschuwt werkgevers

Arbeidsinspectie wijst werkgevers opnieuw op verplichtingen

06/01/2020 09:18 - Gilliamo Orban

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft een  monitoringsteam ingesteld voor de Arbeidsinspectie.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft een monitoringsteam ingesteld voor de Arbeidsinspectie. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Werkgevers worden opnieuw door de Arbeidsinspectie gewaarschuwd dat ze zich stipt dienen te houden aan de wetgeving. De dienst is in het laatste kwartaal van 2019 tijdens inspectie gestuit op veel gebreken.

"Daarom is er voor de tweede keer binnen twee maanden een bekendmaking geplaatst, zodat bedrijven voorbereid en niet verrast zijn als de Arbeidsinspectie voor de deur staat. Werkgevers moeten beseffen dat documenten zoals verzekeringspolissen en arbeidslijsten in orde moeten zijn", zegt Glenn Piroe, fungerend hoofd van Arbeidsinspectie, tegen de Ware Tijd.

Hij stelt dat inspecties de afgelopen jaren niet op het gewenste niveau waren. Om klachten over de dienst te onderzoeken heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid in 2018 het transformatie- en managementteam Arbeidsinspectie ingesteld. 

Dit team houdt zich bezig met langetermijnacties en moet klachten over het functioneren van de dienst onderzoeken. Vorig jaar stelde de minister een monitoringsteam in, dat belast is met het dagelijkse functioneren van de Arbeidsinspectie.

Voor het eerst na jaren is over het laatste kwartaal van 2019 een inspectieplanning gemaakt. Het doel is om de inspecties geleidelijk aan weer op gang te brengen, want tijdens controle bleek dat bedrijven zich niet altijd houden aan voorschriften.

Zo moet een werkgever kunnen bewijzen dat de Surinaamse Ongevallenregeling (SOR-verzekering) is betaald voor alle werknemers. Ook dient een bedrijf een werkvergunning te hebben voor vreemdelingen voor wie dat vereist is. Als er in shiftverband wordt gewerkt, moet er een door de Arbeidsinspectie goedgekeurd formulier van de werktijdenregeling zijn.

Piroe stelt dat de dienst altijd bereid is ondernemers te begeleiden zodat ze de wet kunnen naleven. Er zijn ondernemers die hierom vragen, maar weer andere nemen het risico en leven de wet niet na, ook als werknemers hen daarop wijzen. "De kans is dan groot dat in deze gevallen een boete wordt opgelegd. De wettelijke boetes variëren van SRD 250 tot SRD 100.000 per overtreding", zegt Piroe.

De Arbeidsinspectie heeft in het afgelopen jaar - iets meer in het laatste kwartaal - boetes opgelegd. Deze jaarcijfers worden geëvalueerd en later gepubliceerd. Piroe erkent dat het niet haalbaar is voor de Arbeidsinspectie alle bedrijven landelijk ten minste één keer per jaar te controleren.

Het gebeurt volgens Piroe dat arbeidsinspecteurs gehinderd worden in hun werk. Die tegenwerking geschiedt vaak heel subtiel. "Het komt vaak voor dat de Arbeidsinspectie heel lang moet wachten voordat in het bedrijf de hoogst verantwoordelijke persoon de inspecteurs te woord wil staan."

"Soms is die persoon nergens te vinden en soms wordt beweerd dat er geen leiding is in een bedrijf. Dat alleen al is een overtreding van de Veiligheidswet, omdat wettelijk altijd een toezichthoudend persoon in een bedrijf aanwezig moet zijn", zegt hij.

Ook komt het vaak voor dat een werkgever er urenlang over doet om gevraagde documenten aan de Arbeidsinspectie te tonen, door bijvoorbeeld opzettelijk traag te werken. Soms verdwijnen bedrijfsfunctionarissen om stukken te gaan halen en blijven wel een half uur weg.

De tegenwerking is vooral gericht op het demotiveren van de inspecteurs zodat zij geïrriteerd vertrekken. "Bij opzettelijke verhindering wordt op grond van de wet Arbeidsinspectie een boete opgelegd, maar de subtiele verhindering is iets moeilijker tegen te gaan", aldus Piroe.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina