Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'James Brown heeft hier gelogeerd'

'James Brown heeft hier gelogeerd'

02/01/2020 09:12 - Gilliamo Orban

Dit is het beeld na de brand op oudejaarsavond.

Dit is het beeld na de brand op oudejaarsavond. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Door het afbranden van het pand op de kruising van het Molenpad en de Zwartenhovenbrugstraat op oudjaarsavond, is er volgens buurtbewoner Franco Sternn een stukje historie verloren gegaan. Hij herinnert zich dat destijds grote buitenlandse artiesten in dat pand hebben gelogeerd.

"Toen James Brown naar Suriname werd gehaald, logeerde hij in dit gebouw", zegt Sternn op zelfverzekerde toon. De wereldbekende zanger heeft in 1975 een show in Suriname weggeven. Sternn schat dat het afgebrande pand ongeveer zeventig jaar oud was. "Wi e sari en mi srefi krey. Want dit gebouw is een van de oude gebouwen van de buurt", treurt Sternn.

Hij en een paar andere mannen, ook van de buurt, kwamen woensdagmiddag bijeen op de plek waar het gebouw bijna volledig is verwoest. Daar hielden ze zich regelmatig op met soms een drankje. Er was beneden in het pand een supermarkt ondergebracht, terwijl in het bovenste gedeelte, dat uit hout bestond, kamers werden verhuurd. 

"Ik was niet hier toen de brand is ontstaan, maar ben daarna direct naar de plek gekomen. Het was niet mooi om te zien. Er kon niets meer gedaan worden en de vlammen waren vijftien meter hoog", schetst Sternn de situatie. Hij vermoedt dat een elektriciteitsprobleem de oorzaak is van de brand, omdat de installatie niet meer was berekend op huidige omstandigheden. Sternn hoopt dat weer een mooi gebouw op de plek wordt opgezet.

Volgens brandweervoorlichter Olton Pinas konden brandweerlieden door kordaat optreden voorkomen dat de nabijgelegen panden vlam zouden vatten. Hij weet niet of het gebouw tegen brand verzekerd is. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. "Vanwege de taalbarrière met de Chinezen die daar waren, was het moeilijk communiceren met hen", zegt Pinas.

Ook de oudere mannen Jules Brewster en Iwan Dean, die ook regelmatig langs de straat zitten nabij het pand, zijn woensdagmiddag geconfronteerd met de enorme ravage. "We vragen ons af hoe een de woningen geen vlam heeft gevat, ondanks de windrichting", zegt Brewster. Ook zij vermoeden dat de brand is ontstaan door een elektriciteitsprobleem. Er waren volgens hen teveel apparaten, zoals koelkasten, in de winkel wat tot overbelasting kan hebben geleid.

Nu de supermarkt niet meer bestaat, moeten de mannen enkele honderd meters afleggen om een andere winkel te bereiken. "We waren daarnet aan het kijken welke supermarkt het dichtstbij is", aldus Brewster.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina