Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Belfort: ‘Hoge aantal verkeersdoden heel triest’

Belfort: ‘Het is jammer, verontrustend en triest’

02/01/2020 05:07 - Merredith Bruce

Parlementariër Edward Belfort vindt dat de de overheid met meer maatregelen moet komen voor verhoging van de verkeersveiligheid.

Parlementariër Edward Belfort vindt dat de de overheid met meer maatregelen moet komen voor verhoging van de verkeersveiligheid. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Dat het jaar 2019 is afgesloten met tachtig verkeersdoden - vier meer dan in 2018 - noemt parlementariër Edward Belfort “jammer, verontrustend en triest”. De volksvertegenwoordiger van Abop, tevens ex-minister van Justitie en Politie, merkt dat het ondanks herhaaldelijke oproepen om een verantwoord rijgedrag aan de dag te leggen, toch misgaat.

In zijn politiek programma 'Sranan Tide Na Dey' roept Belfort ook vaak op om op verantwoorde wijze deel te nemen aan het verkeer. Hij richt zich vooral tot jeugdige verkeersdeelnemers. Hij kan zich niet voorstellen dat er op oudjaarsdag drie doden zijn gevallen in het verkeer. "In één dag drie verkeersdoden. Waar gaan we naartoe? Dit is heel triest. Mensen willen niet luisteren, mensen plannen niet."

Hoewel hij het ermee eens is dat veel te wijten is aan het gedrag van verkeersdeelnemers, vindt Belfort dat de overheid nog weinig doet om de mensen te dwingen tot verantwoord gedrag in het verkeer. Hij wijst erop dat nog veel plaatsen waar dat dringend nodig is geen drempel hebben, zoals op de hoeken van de Brokopondolaan/Jagernath Lachmonstraat en de Bindastraat/Jagernath Lachmonstraat.

De politicus is ervan overtuigd dat dit soort maatregelen veel verandering teweeg kunnen brengen. "Als dat is gebeurd, kun je als overheid met recht zeggen: we hebben alles gedaan om verkeersongelukken te beteugelen."

Hij haalt aan dat er tijdens zijn ministersperiode, van 2012 tot 2015, een systeem was ingesteld waarbij politievoertuigen met zwaailichten rondreden en vervolgens een kwartier met de zwaailichten aan ergens stopten. Dat was bedoeld om weggebruikers erop te attenderen dat de politie in de buurt is en iedereen dus alert te houden.

Hij noemt ook de 'Police Award Night' die onder zijn bewind is geïntroduceerd met het doel om politieambtenaren die zich extra hebben ingezet met een award te motiveren. "Deze dingen zijn ineens weggevallen", verzucht Belfort. Met zwaardere boetes en strakkere maatregelen denkt de politicus dat het gedrag in het verkeer een positieve wending kan krijgen.

Ook het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) noemt de tachtig verkeersdoden verontrustend. KSV-lid Sabrina Hasselbaink vindt dat er wel voldoende regelgeving is, maar dat de controle veel te wensen overlaat. "Zolang er geen controle is, gaat men zich niet houden aan de regels."

Daarnaast vindt ze het van belang dat er al op vroege leeftijd verkeersvoorlichting gegeven wordt op de scholen. Dat gebeurt nu alleen in het vijfde leerjaar. Hasselbaink vertelt dat de KSV voor dit jaar cursussen op schema heeft voor bromfietsers en buschauffeurs. Ze stelt dat ondanks alle activiteiten vanuit de vereniging, uiteindelijk de weggebruiker het lot in eigen hand heeft. "Ik denk dat heel veel aan het gedrag van de mensen zelf ligt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina