Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Caricom gaat mooie toekomst tegemoet'

'Caricom gaat mooie toekomst tegemoet'

30/12/2019 10:07 - Ivan Cairo

'Caricom gaat mooie toekomst tegemoet'

 

PARAMARIBO - Ondanks de vele uitdagingen waarmee de regio kampt gaat de Caricom als blok naar een “mooie toekomst”. Internationaal zijn er op verschillende gebieden vorderingen geboekt, maar ook regionaal waren er in het afgelopen jaar positieve ontwikkelingen. Dat zegt Caricom-voorzitter tevens premier van Saint Lucia, Allen Chastenet, in een eindejaarsstatement.

"We zijn ook overgegaan tot het institutionaliseren van de relatie tussen de raden van onze gemeenschap, de particuliere sector en arbeid, waarbij de Caricom Private Sector Organisation (CPSO) en de Caribbean Congress of Labour (CCL) worden aangewezen als geassocieerde instellingen van de gemeenschap. Het is van cruciaal belang voor de twee organisaties om in harmonie te werken om blijvende vooruitgang bij het bevorderen van de CSME te realiseren", zegt hij.

De versterking van de interne regelingen en de gezamenlijke acties zijn van cruciaal belang geweest in de pogingen van het landenblok om de bedreigingen voor de levensvatbaarheid van de economieën en financiële sector tot een minimum te beperken, zoals die van zwarte lijsten en het wegvallen van correspondentbankieren.

De verstoring van het dagelijkse leven en commerciële transacties door die acties is een belangrijke belemmering voor stabiliteit en welvaart. "We zijn deze uitdaging frontaal aangegaan met de hulp van Roemenië in de Europese Unie met betrekking tot de zwarte lijst en met de hulp van congreslid Maxine Waters in de Verenigde Staten met betrekking tot correspondentbanking", aldus Chastenet.

Relaties met de internationale gemeenschap zijn, aldus de voorzitter, een belangrijk element omdat Caricom probeert vrienden te winnen en resultaten in mondiale fora te beïnvloeden die de belangen van de regio moeten helpen dienen.

Hij noemde hierbij de ondersteuning die verkregen wordt van premier Narindra Modi van India, de premier van Noorwegen, Erna Solberg, de president van Estland, Kersti Kaljulaid, en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, "die zich allemaal met ons bezighielden over klimaatverandering, de moeilijkheid om toegang te krijgen tot ontwikkelingsfinanciering en met name informatie- en communicatie- technologie." Chastenet: "De toekomst van onze community is net zo helder als het seizoen dat we vieren."

In zijn statement wijst de Caricom-leider ook op de solidariteit die is getoond met de Bahama's toen de eilandstaat eerder in het jaar werd getroffen door een allesverwoestende orkaan. Voorts is solidariteit getoond met Saint Vincent en de Grenadines die als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad is gekozen.

"Het zorgde voor veel trots in zowel het land als Caricom en demonstreerde dat er nog steeds ruimte is op het hoogste wereldwijde forum voor ons als kleine staten." De verwoesting die de orkaan op de Bahama's heeft aangericht is volgens Chastenet een herinnering aan de verwoestende effecten van klimaatverandering die de regio blijft ondervinden.

"Het maakte des te relevanter de Castries-oproep tot collectieve inzet en actie voor duurzame ontwikkeling, aangenomen door regeringsleiders, die de steun van de gemeenschap voor voortdurende internationale samenwerking en coöperatie benadrukt om de wereldwijde klimaatverandering aan te pakken en voldoende middelen beschikbaar te stellen om te helpen bij het bereiken van duurzame ontwikkeling".

De premier riep op de verantwoordelijkheid om het milieu te behouden niet te verwaarlozen. "Laten we bijvoorbeeld aandacht schenken aan de wereldwijde anti-plasticcampagne die het uitbannen van het gebruik van plastic zakken, plastic voor eenmalig gebruik en piepschuim omvat."

Hij benadrukte dat de inspanningen zullen worden voortgezet om de economische veerkracht van de regio met als hoeksteen de gemeenschappelijke markt te vergroten. "We proberen ervoor te zorgen dat al onze mensen ervan profiteren. Stappen die we hebben genomen, komen gezinnen en bedrijven ten goede."

In dat kader voert Chastenet aan, dat geschoolde staatsburgers die in andere lidstaten gaan werken, op dezelfde basis als staatsburgers van het gastland toegang krijgen tot sociale voorzieningen zoals basisgezondheidszorg en onderwijs tot de middelbare school.

Voorts is er een overeenkomst die het mogelijk maakt dat belangstellenden kunnen inschrijven op overheidscontracten in alle deelnemende CSME-landen. Dit opent een markt die geschat wordt op bijna een miljard US dollar voor de particuliere sector, inclusief kleine en middelgrote ondernemingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina