Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SPB vecht schending vakbondsrechten aan

Hellings prijst samenwerking met korpschef

28/12/2019 09:27 - Naomi Hoever

Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond.

Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), is tevreden over de samenwerking tussen de bond, de korpschef en het ministerie van Justitie en Politie. Volgens hem heeft de werkgever in tachtig procent van de zaken gevaren op het kompas van de bond. “Wij hebben onderhandeld en u heeft gehoor gegeven”, prees Hellings de korpschef en de werkgever.

De vakbondsleider sprak vrijdag bij de jaarafsluiting van het korps, waarbij tevens een aantal politieagenten zijn bevorderd. Hellings blikt overwegend positief terug op 2019, maar zegt dat de bond zich gestoord heeft aan sommige handelingen. "Wij gaan voor fair play tussen de bond en de werkgever. Het moment waarop de bond kritiek heeft geleverd over op te leggen tuchtstraffen worden maatregelen getroffen."

De bond maakt zich er boos om dat van twee bestuursleden de functie van hulpofficier bij het Openbaar Ministerie is ingetrokken. De actie volgde nadat zij zich eerder dit jaar kritisch hadden uitgelaten over de samenstelling van het Openbaar Ministerie. De voormalige hulpofficieren zijn van oordeel dat er een racistisch beleid bij het OM wordt gevoerd.

Hellings legt uit dat het één niets met het ander te maken heeft. "Wij hebben u, de werkgever, niet scheel aangekeken en hebben de samenleving niet gedupeerd, maar hebben het tactvol aangepakt." Hij ervaart de maatregel als pijnlijk en als een beknotting van de vakbondswerkzaamheden zoals verankerd in de wet vakvereniging. "Wij hebben geen trammelant gemaakt, maar naar alle mogelijkheden gekeken."

De bond zal hiervoor naar een internationaal gerechtshof stappen. "We gaan de staat voor het gerecht slepen voor het beknotten van de vakbondsrechten." Toch rekent de bond erop dat de goede samenwerking ook in 2020 zal worden voortgezet. Over de bevorderingen zegt Hellings dat het geen gemakkelijk proces is geweest. Sommige namen kwamen niet voor.

"Wanneer u er straks een ster, een streep of balk bij krijgt is het niet voor mooi. U bent positief beoordeeld. Het is geen genoegdoening, maar u moet u optimaal kwijten van uw taken. Het is geen natuurlijke bevordering. Elke bevordering wordt vooraf gegaan door een beoordeling." De vakbondsman zegt dat iemand een bevordering kan mislopen vanwege een tuchtstraf.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina