Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Orie: 'Immuniteit Centrale Bank gaf de doorslag'

Orie: 'Immuniteit CBvS gaf doorslag in kwestie-19,5 miljoen euro'

24/12/2019 12:41 - Wilfred Leeuwin

Orie: 'Immuniteit CBvS gaf doorslag in kwestie-19,5 miljoen euro'

CBvS-governor Robert van Trikt (r) en deputy governor William Orie (l) verkeren in opperbeste stemming nadat Nederland is opgedragen de 19,5 miljoen euro terug te geven. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - "Dit is gewoon geweldig voor Suriname en de soevereiniteit van het land. Ik wil de hele samenleving feliciteren met deze overwinning", zegt governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname tegen de Ware Tijd. Hij verkeert hoorbaar in een beste stemming nadat dinsdag bekend werd dat Nederland de in beslag genomen 19,5 miljoen euro terug moet geven aan Suriname.

De immuniteit van de Centrale Bank van Suriname als monetaire autoriteit van het land blijkt doorslaggevend te zijn geweest voor de rechtbank in Noord-Holland in het besluit dat de in april 2018 in beslaggenomen 19,5 miljoen euro aan Suriname moet worden teruggeven. Dit besluit is door de rechtbank meegedeeld aan Van Trikt. 

Waarnemend governor William Orie benadrukt tegenover de Ware Tijd dat de immuniteit van de moederbank erg belangrijk is. "De immuniteit is door niemand anders dan Van Trikt ingebracht bij deze rechtszaak. Voorheen was dat aspect niet ter sprake gekomen. Nadat de governor dat heeft ingebracht kon de rechtbank in Nederland geen enkele kant meer op", aldus Orie.

Door de immuniteit van de CBvS had de inbeslagname van het geld nooit mogen plaatsvinden. Dit wordt bevestigd in de bekendmaking van de rechtbank aan de CBvS. De uitspraak van de rechter houdt in dat het strafvorderlijk beslag op de 19,5 miljoen euro moet worden opgeheven en het geld aan Suriname moet worden afgestaan.

De zaak zag er aanvankelijk niet goed uit voor de Surinaamse banken die eerder dit jaar naar de rechter stapten. Zij werden samen met de Centrale Bank van Suriname door het Nederlandse Openbaar Ministerie zelfs gezien als verdachten bij overmaking van het geld via Nederland naar Hongkong.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina