Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rusland: ‘Hoe lost regering lening Oppenheimer af?’

Rusland vraagt terugbetalingsplan Oppenheimer

20/12/2019 15:39 - Wilfred Leeuwin

Parlementariër en NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland.

Parlementariër en NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Parlementariër en fractievoorzitter van de NPS, Gregory Rusland heeft donderdag zijn bezorgdheid uitgesproken in De Nationale Assemblee over de toegenomen schuld van Suriname bij Oppenheimer. Die schuld zou, samen met de recente lening van US 125 miljoen dollar, nu US 675 miljoen dollar bedragen.

Eerder in 2016 heeft de regering via deze financiële instelling al een obligatielening genomen van US 550 miljoen dollar. Bij Rusland gaat het er vooral om dat de lening van US 125 miljoen dollar totaal niet nodig is geweest, had de regering maar geluisterd naar eerdere waarschuwingen over haar beleid ten aanzien van Alcoa.

De onlangs gesloten lening had al in 2015 voorkomen kunnen worden. Toen heeft de regering op basis van een Alcoa-deal uit 1999 nieuwe tarieven afgesproken met de onderneming, die eerst stopte met aluinaardeproductie en later ook de bauxietproductie staakte en aankondigde uit Suriname te zullen vertrekken. Suriname heeft sinds 2015 echter geen betalingen verricht aan Alcoa en moet nu dus met de geleende US 125 miljoen dollar die achterstand wegwerken, voordat het de Afobakastuwdam in handen krijgt.

Rusland legt aan de krant uit dat de op opeenvolgende deals en afspraken met Alcoa in het nadeel zijn van Suriname. Gebleken is dat de nieuwe tarieven zijn gebaseerd op energieproductie met fossiele brandstof, terwijl die op waterkracht berekend hadden moeten worden. "We betalen nu dus om meerdere verkeerde besluiten een zeer hoge prijs voor de geleverde elektriciteit", zegt Rusland. Volgens hem had Suriname in 2015 nieuwe voorwaarden moeten stellen aan Alcoa.

De multinational heeft toen namelijk aangegeven de volledige productie te stoppen en te willen vertrekken. Vanaf 2015 was er dus geen basis meer voor de Brokopondo overeenkomst en de stuwdam had toen al aan Suriname overgedragen moeten worden. "We hadden kunnen afdwingen dat Alcoa voor een periode van drie jaar de dam zou onderhouden. Dat hebben we niet gedaan en we hebben het nog gepresteerd een nodeloze schuld op te bouwen van USD 125 miljoen", legt Rusland uit.

Hij wil daarom van de regering weten hoe de schuld bij Oppenheimer betaald zal worden. "Als we ervan uitgaan dat de economie er anders en beter uit zal zien tot en met 2026, het jaar waarop de eerste obligatielening moet zijn afbetaald, is er hoop, maar bij een ongewijzigde situatie zal Suriname helemaal niet in staat zijn beide schulden te betalen."

De nieuwe heeft een looptijd van achttien maanden, rente van 10 procent en moet in 24 maanden zijn afbetaald. We moeten ons ernstige zorgen maken hoe we dat gaan doen. In deze periode kan het niet dus gaan we het bij de vorige schuld moeten optellen en als we zo doorgaan zal het totale bedrag tegen 2026 in één keer betaald moeten worden. Ik voorzie en groot probleem. Dit komt ook nog bij alle schulden die we intussen maken bij China", zegt Rusland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina