Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Miljoenenlening getekend voor overname stuwdam

Miljoenenlening getekend voor overname Afobaka-stuwdam

19/12/2019 00:58 - Ivan Cairo

De waterkrachtcentrale in Brokopondo wordt eind maand eigendom van Suriname, nu de regering financiering voor de overname heeft veiliggesteld.

De waterkrachtcentrale in Brokopondo wordt eind maand eigendom van Suriname, nu de regering financiering voor de overname heeft veiliggesteld.  

PARAMARIBO - De regering heeft nieuwe staatsobligaties uitgegeven en daarmee 125 miljoen Amerikaanse dollar opgehaald om de Afobaka-waterkrachtcentrale eind deze maand van Alcoa/Suralco te kunnen overnemen. Dat is woensdag gemeld door diverse internationale financiële media. De nieuwe obligaties vervallen in 2023 en zijn uitgegeven tegen een rente van 9,875 procent. De terugbetaling vindt in acht gelijke termijnen plaats. De regering heeft hierover nog geen mededelingen gedaan.

Omdat de vorige staatsobligaties die in 2026 vervallen vanwege verslechterde fiscale omstandigheden in Suriname voor minder dan de waarde bij uitgifte worden verkocht, moest de regering omzichtig te werk gaan bij de verkoop van de nieuwe obligaties, wordt gemeld. Wat aanvankelijk werd gepresenteerd als een overbruggingslening van 150 miljoen US dollar voor de duur van achttien maanden, werd uiteindelijk een obligatielening van 125 miljoen US dollar met vervaldatum in 2023 en terugbetaling in acht termijnen.

Bovendien zal de aflossing worden gedekt door een offshore-rekening die rechtstreeks gevoed word door dividend van Staatsolie en betalingen door goudproducent Iamgold. Obligatiehouders hebben hun bezorgdheid geuit over het trackrecord van Suriname waarbij in aanloop naar verkiezingen de overheidsuitgaven steeds toenemen en met verkiezingen die mei volgend jaar moeten plaatsvinden, kan de nieuwe obligatielening niet gebruikt worden voor begrotingsfinanciering, meent Thomas Jackson, analist bij Oppenheimer & Co.

De staat moet ongeveer 120 miljoen US dollar aan Alcoa/Suralco betalen voor achterstallige stroomleverantie. Beheerd door Wilmington Trust, zal de offshore-escrow-account couponbetalingen bieden voor de obligatielening die in 2026 vervalt alsook voor uitbetalingen voor de nieuwe lening. Intussen is de waarde van de vorige obligatie met bijna 25 procent afgenomen. "We hebben gezien dat obligaties verhandeld werden voor US dollar 75,70," zegt Jackson.

MarketAxess registreerde de laatste transacties voor de obligaties die in 2026 vervallen afgelopen vrijdag op ongeveer 70,45 cent per de dollar, bijna 30 procent minder in waarde dan bij de uitgifte in 2016. Waarnemers maken zich zorgen om de financiële situatie in Suriname. "Fiscale losbandigheid voorafgaand aan de verkiezingen roept de vraag op van een devaluatie later in 2020 met een evenredig effect op de obligatiekoersen", zei Nathalie Marshik van Stifel.

Beleggers hebben eerder geklaagd over een gebrek aan beschikbare informatie over Suriname, en de regering heeft toegezegd driemaandelijks investeerders-calls te houden "om de transparantie te vergroten en de communicatielijnen te verbeteren", aldus Oppenheimer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina