Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Cliëntenonderzoek kan helpen tegen witwassen'

'Cliëntenonderzoek kan helpen tegen witwassen'

17/12/2019 00:00 - Ivan Cairo

John Mahboeb en Natascha Rampersad van Interpoint Development Center Caribbean Suriname tijdens hun presentatie.

John Mahboeb en Natascha Rampersad van Interpoint Development Center Caribbean Suriname tijdens hun presentatie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Elk serieus bedrijf dient zichzelf te beschermen tegen misbruik door derden, door degelijk onderzoek te doen naar klanten en potentiële klanten. Zo kan een bedrijf voorkomen dat de organisatie of bedrijfssystemen misbruikt worden voor witwaspraktijken of financiering van terrorisme. Dat stellen John Mahboeb en Natascha Rampersad, respectievelijk directeur en projectmanager van Interpoint Development Center Caribbean & Suriname in gesprek met de Ware Tijd.

Bedrijven dienen hun klanten te kennen, zeggen Mahboeb en Rampersad. Een financiële instelling, zoals een bank, moet onderzoek doen naar klanten en potentiële cliënten; de bank moet weten met wie zij zaken gaan doen, om te voorkomen dat haar diensten worden misbruikt, bijvoorbeeld voor witwaspraktijken. Deze verplichting geldt ook voor non-profitorganisaties, maar evengoed voor de overheid, zegt Mahboeb.

Afgelopen week introduceerde Interpoint de zogenoemde customer due deligence tool (CDD-tool), een digitaal instrument waarmee onderzoek kan worden gedaan naar de achtergrond, connecties en andersoortige informatie over klanten. De CDD-tool raadpleegt openbare bronnen om aan de informatie te komen.

Het gaat om ruim 2.400 internationale databases, artikelen van vijfhonderd journalisten in 24 talen, 250.000 nieuwsbronnen en 21 sanctielijsten. Momenteel voert Suriname een nationale risicoanalyse uit. Sinds vorige week heeft Interpoint een filiaal in Suriname, maar het bedrijf opereert ook op Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Rampersad wijst erop dat Suriname al in 2003 wetten heeft aangenomen om witwassen tegen te gaan en de aanbevelingen van de Financial Action Task Force wijzen erop dat Suriname de afgelopen jaren te weinig daaraan heeft gedaan. Ze legt uit dat bij het invoeren van de gegevens het CDD-systeem een internationale screening uitvoert, waaruit een bepaald resultaat voortkomt.

Op basis van de informatie die opduikt, kan het bedrijf vaststellen of het te doen heeft met "een zuivere klant", en ook de risico's inschatten bij het zakendoen met de klant in kwestie. Door een elektronisch dossier aan te leggen, kan een bedrijf ook aan de overheid bewijzen dat er eerst een screening heeft plaatsgevonden.

Volgens Rampersad is niet alleen de initiële screening belangrijk, maar dient de klant in de verdere samenwerking ook gemonitord te worden omdat zich in de loop der tijd verschillende ontwikkelingen kunnen voordoen. Deze elektronische zoektocht wordt bedrijven uit handen genomen door Interpoint dat het platform aanbiedt tegen een financiële vergoeding.

"Het is niet zo dat de klant steeds bij ons moet aankloppen. Wij stellen het systeem beschikbaar." Alle dienstverleners, ongeacht hun branche, kunnen gebruikmaken van de CDD-tool, omdat ze misbruikt kunnen worden door derden die bijvoorbeeld zouden willen witwassen.

Mahboeb noemt onder andere verzekeringsmaatschappijen, banken, pensioenfondsen, financiële bedrijven, cambio's, aannemers, vastgoedbedrijven en de overheid. Hij legt verder uit dat de privacy in de CDD-tool gewaarborgd is en gedekt is door internationale privacy-wetgeving. Ook de veiligheid is gegarandeerd, aldus Mahboeb.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina