Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • WHO-strategie tegen geweld tegen vrouwen

WHO-strategie voor aanpak geweld tegen vrouwen

16/12/2019 05:56 - Aidy Pinas-Agodeba

WHO-strategie voor aanpak geweld tegen vrouwen

Foto: www.who.int  

PARAMARIBO - Geweld tegen vrouwen is te voorkomen. Beleidsmakers kunnen in dat streven een cruciale rol spelen. Er moeten gerichte stappen gezet worden waarbij interventies en programma’s ontworpen, gepland en uitgevoerd worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zeven strategieën samengevat in ‘R.E.S.P.E.C.T’, die haar lidlanden kunnen gebruiken om geweld tegen vrouwen aan te pakken.

Elke letter vertegenwoordigt één strategie: versterking van relatievaardigheden, versterken van vrouwen, toegang tot dienstverlening, verminderen van armoede, veilig milieu, voorkomen van misbruik van kind en adolescent en aanpak gedragingen, normen en waarden.

Assembleelid Ingrid Karta-Bink van Pertjajah Luhur die zich ook inzet voor de rechten van de vrouw pleit voor maatregelen om geweld tegen vrouwen in te dammen. Ze wijst op de noodzaak dat ook in Suriname het beleid wordt aangepast.

De politica stelt dat de vrouw de mogelijheid heeft om aangifte te doen, maar dat nog meer gedaan moet worden, zoals opvang en begeleiding. "Wanneer de vrouw aangifte heeft gedaan kan ze niet meer in de omgeving van de dader wonen en moet dus worden opgevangen." Maar ze moet ook begeleid en geholpen worden om financieel onafhankelijk te worden, in het geval ze dat niet is.

Volgens Karta-Bink zijn vrouwen in sommige gevallen financieel afhankelijk van de man waardoor het moeilijk voor haar is om uit haar situatie te stappen. "Het is dus een heel lang traject om de vrouw te versterken." Het parlementslid onderstreept ook de noodzaak van sociale controle. Zo zou het mogelijk moeten zijn dat ook buren die weten van huiselijk geweld, aangifte doen.

Karta-Bink zegt dat ook hulp aan de dader moet worden geboden bijvoorbeeld door begeleiding. Dit moet ertoe leiden dat hij kan beseffen dat de vrouw er is om hem bij staan en dat hij haar moet liefhebben.

"In het geval kinderen ook mishandeld worden of dit meemaken moeten ook die begeleid worden. Als zij meemaken dat papa mama slaat kunnen ze heel gauw gaan denken dat het zo hoort. De kans is dus groot dat ze dit gedrag overnemen." De politica concludeert dat het daarom noodzakelijk is om beleid te maken waarbij al deze zaken goed op een rijtje worden gezet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina