Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Behoud verpleegkundigen is onze grootste uitdaging’

‘Behoud verpleegkundigen is onze grootste uitdaging’

15/12/2019 10:47 - Aidy Pinas-Agodeba

Caroline de Baas, hoofd van de afdeling Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen.

Caroline de Baas, hoofd van de afdeling Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen.  

PARAMARIBO - “De grootste uitdaging is om onze geslaagden binnen te houden, maar je kan ze niet dwingen om te blijven. Voor dit jaar hebben we heel veel mensen, vooral verpleegkundigen, die vertrokken zijn”, vertelt het hoofd van de afdeling Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen (IVV), Caroline de Baas.

Het is niet wetenschappelijk bewezen waarom verpleegkundigen kiezen voor emigratie, maar het lijkt erop dat ze dat vooral om economische redenen doen. "Het is ook hoe je omgaat met je geld. Welke prioriteiten stel je? Want zo slecht verdient men ook weer niet, maar je kunt ze niet tegenhouden."  

Verpleegkundig directeur Fauzia Niamut van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vertelt dat het ziekenhuis een paar uitdagingen heeft, waaronder het behouden en motiveren van personeel om hun werk correct te blijven doen. Verpleegkundigen vertrekken al enige jaren naar het buitenland.

"We proberen de braindrain op te vangen met de opleiding. Verder werft de instelling ook krachten bij Covab", zegt Niamut. Ze ziet het wegtrekken niet als een uitdaging, maar meer als een verlies voor het ziekenhuis. Niamut denkt dat de economische situatie in het land een van de voornaamste redenen is waarom verpleegkundigen weg trekken. 

Aan de andere kant is het ziekenhuis van Wanica volgend jaar misschien een feit. Verpleegkundigen die daar in de buurt wonen zullen overwegen om overgeplaatst te worden. Ze weet niet zeker wat de situatie zal zijn, maar ze ziet het wel aankomen. Niamut denk dat zij die al jaren in dienst zijn van AZP niet zo gauw de stap zullen nemen, omdat ze daar al hun stempel hebben gedrukt. De pas geslaagden zullen volgens haar eerder een poging wagen.

Het ziekenhuis bereidt zich hierop voor. "We zijn bezig met ons HRM-beleid om na te gaan hoeveel verpleegkundigen en specialistische verpleegkundigen we nodig hebben." Het Educatie Centrum van het AZP is samen met de directie ook bezig om niet alleen basisverpleegkundigen op te leiden, maar ook specialisten, want daar is eigenlijk het tekort. De intensieve zorg, operatiekamer en neurologie hebben meer krachten nodig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina