Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • EU-verbod sopropo-export is schuld van LVV

EU-verbod sopropo-export is schuld van LVV

15/12/2019 00:00 - Wilfred Leeuwin

EU-verbod sopropo-export is schuld van LVV

Foto: The Greenery  

PARAMARIBO - Het verbod van de Europese Unie (EU) om onder meer geen sopropo meer af te nemen uit Suriname, is te wijten aan grove nalatigheid van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Er is namelijk niet voldaan aan de nieuwe EU-regelgeving die geldt voor de export van verse groente en fruit naar de Europese markt.

Sopropo komt voor op de EU-lijst van hoge risicoplanten. Deze producten mogen niet meer ingevoerd worden tenzij een aantal maatregelen is getroffen in het uitvoerende land. In de afgelopen drie jaar zijn aanbevelingen genegeerd, zoals optimalisering van de keuring en de inspectiedienst van het ministerie en samen met exporteurs en boeren werken aan het nakomen van de eisen.

In het radioprogramma 'Bakana Tori' van donderdag en op een persconferentie van LVV op vrijdag, wordt gesteld dat het ministerie intussen alles heeft gedaan dat nodig is om aan de EU-voorwaarden te voldoen. oor communicatieproblemen en onduidelijkheden kon het exportverbod echter niet worden tegengehouden. "Wat wij in drie jaar tijd hadden moeten doen, hebben wij in zes maanden gedaan", zegt het management van LVV op de persconferentie.

De Ware Tijd verneemt uit gesprekken met onder andere groente-exporteurs en de Vereniging van exporteurs van agrarische producten (Veaps) dat inderdaad in deze periode een behoorlijk tempo is ingezet om aan de eisen te voldoen. "Maar het is meer een noodzaak geweest", zegt secretaris Swami Girdhari van de Veaps. Dat de EU nu daadwerkelijk de export van enkele groente- en fruitsoorten heeft stopgezet, is omdat Suriname niet alle maatregelen heeft getroffen die voldoen aan de nieuwe regels. "Als wij twee jaar eerder waren begonnen zaten wij nu op rozen, gezien het tempo van de afgelopen maanden", zegt Girdhari.

Volgens hem heeft minister Rabin Parmessar, na op het symposium van Veaps gehoord te hebben wat er aan zat te komen, iedereen gemobiliseerd om wat in de drie jaar is nagelaten te doen in een half jaar. Suriname heeft enkele maanden terug aan de EU gerapporteerd wat er in de afgelopen zes maanden is gedaan. LVV heeft wel de deadline gehaald van 31 augustus om een technisch dossier op te sturen naar de EU. Die heeft vervolgens op 26 september het ministerie aangeschreven om aanvullende informatie en om meer uitleg.

Uit deze correspondentie, waar de krant de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat de Surinaamse ambassade in Brussel heeft nagelaten de leiding van het ministerie hiervan op de hoogte te stellen. In een recente briefwisseling met het ministerie verontschuldigt de EU zich dat LVV niet tijdig hiervan op de hoogte is geweest.

De EU schrijft dat door een administratieve wisseling in de EU-delegatie in Suriname, die niet aan haar is meegedeeld, ook vanuit de delegatie de door de EU opgevraagde aanvullende informatie Suriname niet heeft bereikt. De EU wijst er echter op dat de Surinaamse post te Brussel in eerste instantie wel degelijk de brief heeft ontvangen maar die niet heeft gecommuniceerd met het ministerie. Ze houdt zich dan ook strikt aan de drie jaar terug gestelde deadline, waardoor vanaf zaterdag 14 december de verse Surinaamse sopropo,  die 30 tot 35 procent uitmaakt van de groentenuitvoer niet meer naar Europa mag worden geëxporteerd.

De Veaps heeft intussen bekendgemaakt te betreuren dat de export is stopgezet. Op de persconferentie vrijdag heeft het hoofd van de voorlichtingsdienst van LVV, Clyde Ford, na aandringen van de krant toegegeven dat het ministerie nalatig is geweest in de afgelopen drie jaar. Volgens Girdhari maakt het wel degelijk verschil, omdat de exporteurs en boeren er alles aan hebben gedaan om te voldoen aan de eisen. "Ik moet wel toegeven dat LVV in de afgelopen zes maanden in een hoog tempo zaken in orde heeft gemaakt en opgestuurd, helaas wachten wij nog op antwoord vanuit Europa."

Hij wijst er op dat boeren per hectare een eenmalige investering van SRD 60.000 hebben gedaan. Suriname is één van de grote exporteurs van sopropo naar Europa. Voor elk jaar dat niet wordt geëxporteerd betekent dat een verlies van ruim 3 miljoen euro voor de sector. Hoe het verder moet, hangt af van het antwoord van de Europese Unie op het technisch rapport over sopropo dat LVV heeft opgestuurd. Suriname zou vrijstelling kunnen krijgen om toch te exporteren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina