Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Climax op komst

COMMENTAAR: Climax op komst

14/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Climax op komst

 

HET INTERNATIONAAL MONETAIR fonds is deels positief over de ontwikkeling van de Surinaamse economie. De VN-organisatie is vooral ingenomen met een stabiele wisselkoers en de inflatie die daardoor in toom gehouden wordt. Het fonds is echter ongerust over het leningenbeleid van de overheid en over het gebrekkige toezicht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op de commerciële banken. Daarnaast is ook het begrotingstekort een punt van zorg.

Het IMF zegt in grote lijnen eigenlijk precies hetzelfde wat ratingbureau Fitch korte tijd geleden heeft uitgesproken. Suriname moet uitkijken met de leningen die het sluit en vooral het begrotingstekort is gevaarlijk groot. Fitch noemde zelfs de verhoging van het leningenplafond dat in een controversiële stemming is bepaald, als zorgpunt.

Aangezien de regeringscoalitie alle negatieve kritiek wegmoffelt onder het mom van 'politiek bedrijven', is het de vraag of deze twee gezaghebbende instituten ook politiek bedrijven door het aankaarten van deze zaken. Of is het weer de zoveelste samenspanning van buitenlandse krachten tegen Suriname; hét stokpaardje van de regering-Bouterse ll?

Evenals de uitspraken van de NDP na het vonnis van de Krijgsraad richting opponenten, doet dit rapport sterk denken aan de jaren tachtig en ook de Wijdenbosch/Radhakishun-periode eind jaren negentig. Met huizenhoge leningen en een op hol geslagen wisselkoers was Suriname duidelijk afgegleden richting afgrond. Een koers die gevaarlijk veel gelijkenis vormt met het pad dat we nu schijnen te volgen.

Intussen belooft CBvS-topman Robert Van Trikt dat er geen devaluatie komt en dat alles stabiel is. Maar wie elke dag inkopen doet en ook vreemde valuta nodig heeft voor noodzakelijke uitgaven in het buitenland, voelt aan zijn of haar water dat wat de governor zegt op gespannen voet leeft met de waarheid.

Het lijkt een enorme spanningsboog in het nationaal financieel verkeer dezer dagen. Terwijl de autoriteiten met een gladgestreken gezicht volhouden dat er niets aan de hand is, laat de empirie zien dat hun waarheid niet correspondeert met wat werkelijk aan de gang is. Aan de andere kant is er een Nationale Risicobeoordeling aan de gang die weliswaar pas volgend jaar na de verkiezingen uitsluitsel moet brengen, maar waarvan de processen nu al lopen.

Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Het is duidelijk dat we als land afstevenen op een financiële climax, waarvan het hoogtepunt angstvallig uitgesteld wordt. Het doet vrezen voor het ergste na de verkiezingen van mei 2020, wanneer het beoogde resultaat behaald is en het volk vijf jaar lang niets anders kan dan de eigen wonden likken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina