Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ambtenaren RO opgelucht om uittreding Fiso

Ambtenaren RO opgelucht om uittreding Fiso

14/12/2019 07:11 - Jason Pinas

Ambtenaren van het ministerie van RO vrijdag tijdens de vergadering van de Algemene Bond van Personeel bij Regionale Ontwikkeling.

Ambtenaren van het ministerie van RO vrijdag tijdens de vergadering van de Algemene Bond van Personeel bij Regionale Ontwikkeling. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Ambtenaren bij de bestuursdienst van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) zijn opgelucht over het besluit van de regering om hen uit het Fiso-betalingssysteem te lichten. De Algemene Bond van Personeel bij Regionale Ontwikkeling zou in actie gaan wanneer niet aan deze wens was voldaan. Voorzitter Glenn Swamipersad: “Het zou spannend worden, maar we hebben intussen goed nieuws gehad van de minister."

De bondsvoorzitter is trots op minister Edgar Dikan omdat die samen met zijn team de zaak serieus heeft opgepakt en opgelost. "Alle andere organisaties zijn eerst in actie gegaan voordat ze dit hebben kunnen bereiken. Bij ons is dat niet zover gekomen. We hebben gewoon onderhandeld." Swamipersad noemt Dikan een superminister. "Ik ben al twintig jaar op dit ministerie en ik heb ministers zien komen en gaan, maar deze man heeft het hart op de juiste plaats."

Door uit het Fiso-betalingsmodel te stappen, hebben bestuursambtenaren nu betere kansen om door te groeien. Dat was met Fiso niet het geval omdat niet iedereen over de diploma's beschikte. Swamipersad: "Sommige mensen hebben veertig dienstjaren en gaan weg als bestuursopzichter. Hun pensioengrondslag is dan niets en dat moesten we veranderen." De leden kijken nu al uit naar de veranderingen die zullen komen na deze stap.

"Het voelt heerlijk aan. Dit is altijd onze wens geweest. Als het bij anderen is gelukt, waarom zou het bij ons niet moeten lukken?", zegt een ambtenaar vrijdag na de algemene ledenvergadering van de bond. De betere betaling die nog moet komen is voor haar het beste resultaat van de onderhandelingen.

De bond wil dat nieuwe krachten door werving en selectie in dienst worden genomen zoals het handvest van de bestuursambtenaren voorschrijft. Dat is volgens de voorzitter de afgelopen periode niet gebeurd. "We hebben er geen probleem mee als mede-Surinamers aan een baan komen, maar laat het op een juiste manier gebeuren. We eisen dat de regering ons handvest respecteert", zegt Swamipersad.

Partijen moeten na het besluit van de regering weer onderhandelen over een nieuwe loonreeks. Volgens de bondsvoorzitter ligt er al een voorstel op tafel. De mogelijkheden moeten nog worden besproken met de minister. De leden zijn bereid tot eind maart te wachten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina