Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA en Chinees parlement bespreken samenwerking

DNA en Chinees parlement bespreken samenwerking

13/12/2019 05:27 - Ivan Cairo

De ontmoeting tussen de commissie Buitenlandse Zaken van De Nationale Assemblee en een parlementaire delegatie uit China.

De ontmoeting tussen de commissie Buitenlandse Zaken van De Nationale Assemblee en een parlementaire delegatie uit China. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Suriname en China moeten de goede bilaterale samenwerking van de laatste decennia voortzetten en verdiepen. Ook de samenwerking tussen de parlementen van de twee landen moet worden versterkt. Dat was de rode draad donderdag tijdens een ontmoeting tussen de commissie Buitenlandse Zaken van De Nationale Assemblee en een parlementaire delegatie uit China.

De bespreking was in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee. Amzad Abdoel, voorzitter van de DNA-commissie, voerde aan dat China een belangrijke ontwikkelingspartner is voor Suriname. Hij wees op de ondersteuning van het Aziatische land bij talrijke projecten in Suriname, zoals wegenbouw, huisvesting, gezondheidszorg en verbetering van breedbandinternet. Abdoel pleitte voor verdieping en nauwere samenwerking, niet alleen tussen de regeringen, maar ook tussen de volksvertegenwoordigingen.

Chen Guomin, vicevoorzitter tevens delegatieleider van de Chinese parlementaire commissie Buitenlandse Zaken, merkte op dat met het staatsbezoek van president Desi Bouterse vorige maand aan Beijing, de banden tussen Suriname en zijn land verder zijn versterkt. Er is een basis gelegd voor meer export vanuit Suriname naar China, maar ook voor meer export naar Suriname uit zijn land.

Hij legde verder de nadruk op het Belt & Road-initiatief van de Chinese president die, aldus Guomin, model staat voor het oplossen van talrijke ontwikkelingsvraagstukken in verschillende landen. Op politiek gebied ziet de delegatieleider ook meer wederzijdse steun tussen de twee landen.

Assembleelid Sylvana Afonsoewa ziet veel potentie voor wat betreft samenwerking op het gebied van toerisme tussen China en Suriname. Zij zegt tijdens haar bezoek aan China te hebben geconstateerd dat er sprake is van een goed ontwikkeld toerismebeleid en van goed georganiseerde toeristische attracties. Suriname zou op dat stuk veel van het Aziatisch land kunnen leren en wat daar gebeurt kunnen overnemen, om zijn eigen toerismesector verder te ontwikkelen.

Volgens de Chinese delegatie is China het grootste ontwikkelingsland in de wereld dat nu zijn weg zoekt naar verdere modernisering. De ontwikkeling in het land is niet overal gebalanceerd. Er zijn nog steeds arme en achtergestelde gebieden. Surinamers zouden die gebieden ook moeten bezoeken om een betere kijk op het land te krijgen.

De Chinese volksvertegenwoordigers voerden aan dat de afgelopen periode duizenden wetten zijn aangenomen die de sociaal-economische ontwikkeling van het land dienen te bevorderen. Volgens Abdoel kan De Nationale Assemblee in een hechtere samenwerking met het Chinese parlement leren hoe de productie van wetgeving op te voeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina