Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Veiliger gevoel backtrack door politie controlepost

Veiliger gevoel bij backtrack door politie controlepost

12/12/2019 00:00 - Beta Debidien

De politie controlepost  bij de backtrack-route.

De politie controlepost bij de backtrack-route. Foto: Beta Debidien  

CORANTIJNPOLDER - Met de komst van een permanente controlepost langs de Corantijnrivier vorig week, hebben passagiers nu een veiliger gevoel bij de zogenaamde backtrack-route. “We kunnen nu zonder enig probleem oversteken, omdat we weten dat er politie is om de zaak in de gaten te houden”, zegt Soekh Nauth, een Guyanees die door de controlepost is en zal doorreizen naar Paramaribo.

Hij is tevreden met de werkwijze van de politie die ook niet veel vragen aan hem heeft gesteld. Algemeen wordt verwacht dat de smokkel van goederen van en uit Guyana ingedamd zal worden, want niemand wil gepakt worden, gelet op forse boetes die kunnen worden opgelegd en verlies van de smokkelwaar.

Boothouders zijn opgelucht en zeggen dat zij jaren hebben uitgekeken naar de controlepost. Een van hen, Dewiednandan 'Pee' Baidjoe zegt dat hiermee te lang gewacht is. "Het besluit om een controlepost te openen bij de oversteekplaats had eerder moeten worden genomen."

Hij merkt dat de situatie ten opzichte van vroeger nu veel rustiger is. "Nu moeten passagiers zich identificeren voordat ze in de boot stappen om naar Guyana te gaan." Baidjoe is blij dat niet alleen op het personenvervoer wordt gelet, maar dat ook de controle op het goederenverkeer is verscherpt. "Alles wat verboden is om het land binnen te brengen wordt inbeslaggenomen."

De controlepost is bemand door politieagenten, maar Baidjoe hoopt dat binnen niet al te lange tijd het ministerie van LVV, de douane en militaire politie er direct bij worden betrokken. Als het vermoeden bestaat dat invoerrechten moet worden betaald, bijvoorbeeld bij import van in Guyana gekochte onderdelen, dan wordt de douane erbij gehaald.

Die moet dan wel uit Nieuw Nickerie komen, een afstand van twaalf kilometer. "Maar tot nog toe hebben wij dit soort gevallen niet gehad." In elk geval is de situatie ter plaatse aanmerkelijk verbeterd. De politie is 1 x 24 uur op locatie en patrouilleert regelmatig langs de uitgestrekte grens met Guyana.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina