Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • De geschiedenis van Bruynzeelwoningen

Geschiedenis Bruynzeelwoningen vastgelegd

12/12/2019 10:14 - Sharon Singh

Marte Wierenga, auteur van het boek boek ‘Bruynzeelwoningen in Suriname’ bracht de bezoekers terug naar de nostalgische tijden toen de Bruynzeelwoningen een trend waren.

Marte Wierenga, auteur van het boek boek ‘Bruynzeelwoningen in Suriname’ bracht de bezoekers terug naar de nostalgische tijden toen de Bruynzeelwoningen een trend waren. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hout straalt warmte uit. Het vergt misschien wat meer onderhoud, maar is spreekwoordelijk onvervangbaar. Denk daarbij aan de Bruynzeelwoningen die geroemd worden om de architectuur, duurzaamheid en karakteristieke bouw.

Eén gegeven staat als een paal boven water: vanaf het kappen en het vervoer van de boomstammen tot het impregneren en verwerken tot de prefablijn waren alle fases goed doordacht. In de bloeiperiode - de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw - had Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij ruim tweeduizend medewerkers. Vervlogen zijn die glorieuze dagen, maar de geschiedenis blijft bewaard.

Dinsdag werd het boek 'Bruynzeelwoningen in Suriname' gepresenteerd. Auteur Marte Wierenga heeft hierin de geschiedenis van dit productiebedrijf in woord en beeld vastgelegd voor de nakomelingen. De bekende prefabwoningen voorzagen van 1950 tot 1990 in de grote woningbehoefte. De Bruynzeelwoning was een trendsetter in de woningbouw vanwege de korte bouwtijd en uiteraard de kwaliteit.

In Suriname komen er 24 types Bruynzeelwoningen voor, die in alle districten terug te vinden zijn. Velen van ons, of onze familieleden, hebben in een Bruynzeelwoning gewoond. Niet alle houten woningen vallen in deze categorie. Wierenga licht een aantal kenmerken toe: verticale schroten, houten jaloezieën, dubbele paneeldeuren, een bakstenen onderbouw, afvoerpijp in kolom, een houten trap en tweekleurig schilderwerk.

Een van de inleiders, Stephen Fokké van Stichting  Gebouwd Erfgoed Suriname, vertelde over zijn fascinatie voor de woningen, de mogelijkheden om ze te beschermen en het immaterieel en documentair erfgoed van de huizen. Fokké: "Tijdens een onderzoek stuitte ik op Janet House, een ontwerp van Bruynzeel voor de in 1955 door een orkaan getroffenen in Grenada. Er werden tweeduizend noodwoningen gebouwd. Die zijn er nog. Een Surinaams product dat erfgoed is geworden van het eiland. Ook de verhalen erachter behoren tot immaterieel erfgoed van daar." De Bruynzeelwoningen werden ook geëxporteerd naar Caribische landen zoals de Bahama's en Venezuela. Ook in Kourou staan er enkele.

De afstudeerscriptie 'De geschiedenis en typologie van de Bruynzeelwoningen in Suriname' van de Belgische student Karolien Janssens, vormt de basis van dit boek. Zij werd begeleid door Fokké en Dirk Laporte, docent en opleidingscoördinator van de master Erfgoedstudies in Antwerpen. Wierenga maakte het verhaal verteerbaar voor een breder publiek. Het boek telt 240 pagina's.

Na afloop van de presentatie kregen drie oud-medewerkers van Bruynzeel elk een exemplaar van het boek: Leonard Vincent Sweeb (elektricien en voorman), Cecil Scheek (exploratie-, exploitatie- en computerprojectleider) en André Schoonhoven (technische dienst/staflid) met respectievelijk werkervaring van 43, 37 om 32 jaar. Een exemplaar van het boek is ook aan het Nationaal Archief Suriname geschonken. Verder is het materiaal digitaal beschikbaar.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina