Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oppositie wil spoedoverleg over Bouterse

Oppositie wil spoedoverleg over Bouterse

10/12/2019 10:33 - Ivan Cairo

Oppositie wil spoedoverleg over Bouterse

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Fractieleiders van de oppositiepartijen in De Nationale Assemblee (DNA) willen met parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons praten over het strafvonnis van Desi Bouterse, president van Suriname. De fractieleiders van de DOE, Pertjajah Luhur, VHP, Abop en NPS hebben maandag hierover een brief gestuurd naar de DNA-voorzitter.

Volgens de briefschrijvers gaat het, in tegenstelling tot wat Bouterse zelf en de NDP beweren, niet om een politiek vonnis dat tegen de NDP-leider is uitgesproken. Ook Bouterses advocaat Irvin Kanhai en kopstukken van de coalitiepartij hebben in de media en op politieke podia verklaard dat het strafvonnis politiek gemotiveerd is.

De ex-legerleider werd op 29 november door de Krijgsraad veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar. Met die uitspraak is de eis van de auditeur-militair overgenomen. De fractieleiders willen met Simons bespreken welk standpunt De Nationale Assemblee in deze kwestie zal innemen.

In 2012 is door het parlement de Amnestiewet zodanig gewijzigd dat strafrechtelijke vervolging van de Decembermoorden zou moeten worden gestuit. De Krijgsraad heeft deze wet niet van toepassing verklaard op het strafproces dat in november 2007 is begonnen. De NDP-fractie stelt zich echter op het standpunt dat voornoemde wet nog rechtovereind staat en onverkort moet worden uitgevoerd. Bouterse dient zijn taken als president van Suriname daarom ongestoord voort te zetten, vindt de NDP-fractie.

In het kielzog van het veroordelende vonnis hebben verschillende politieke partijen, waaronder ook buitenparlementaire zoals DA'91 en SPA, Bouterse opgeroepen af te treden. "Voor de natie en voor alle betrokkenen is nu rust en verwerking nodig. De SPA roept de president van de republiek Suriname op, in het bijzonder de persoon van de heer Bouterse, om indachtig zijn inaugurele toespraak in DNA, waar hij stelde dat een ieder onder de wet en recht valt, te handelen, dit in belang van de natie. Maar meer nog de rechtsstaat te respecteren en de gevoelens van de nabestaanden", stelde partijvoorzitter Guno Castelen in zijn oproep.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina