Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • NVB: dringend behoefte aan aangepast zorgvervoer

NVB heeft dringend behoefte aan aangepast zorgvervoer

10/12/2019 09:07 - Merredith Bruce

Het Nationaal Vervoer Bedrijf heeft een bus als deze nodig om aangepast zorgvervoer te kunnen aanbieden.

Het Nationaal Vervoer Bedrijf heeft een bus als deze nodig om aangepast zorgvervoer te kunnen aanbieden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De afdeling Zorgvervoer van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) heeft dringend behoefte aan aangepast vervoer voor senioren die slecht ter been zijn. Dat zegt afdelingshoofd Jenny Neral tegen de redactie. Dat de behoefte groot is, is weer aan het licht gekomen na een situatie met een seniorenburger.

De 95-jarige mevrouw werd vanaf augustus elke dag vanuit Benie's Park vervoerd naar De Mantel, een recreatie-instelling voor seniorenburgers, aan de Keizerstraat. Het bedrijf voelde zich genoodzaakt om de dienstverlening stop te zetten, toen bleek dat het steeds slechter ging met de vrouw.

"We vonden het niet langer verantwoord om haar op te halen", zegt het diensthoofd. Dit betekent volgens haar niet dat het bedrijf onwelwillend staat tegenover personen die slecht ter been zijn. "Waar het echt slecht gaat, zullen we dat melden, om te voorkomen dat er ergere dingen gebeuren."

Dochter Maike Hardy-Koorndijk vindt echter dat haar moeder niet op een juiste manier is bejegend. Zij zegt dat het vervoer is stopgezet omdat haar moeder te langzaam loopt. Daarnaast werd volgens haar als argument aangevoerd dat haar moeder veel slaapt bij de recreatie-instelling, waardoor het niet langer zin zou hebben om haar naar daar te vervoeren.

"Het gaat om een oude vrouw dus ze kan niet lopen als een kievit." Hardy-Koorndijk vindt het niet kunnen dat de dienstverlening om die redenen is stopgezet. Ze vertelt dat de medewerkers van De Mantel, anders dan het bedrijf beweert, wel de ervaring hebben dat de vrouw meedoet aan de activiteiten. De dochter heeft nog geld tegoed van de afdeling Zorgvervoer, maar daar gaat het haar niet om. "Het gaat om het principe. Men moet weten hoe onze oudjes worden behandeld."

Neral zegt dat het bedrijf er alles aan heeft gedaan om de vrouw toch te kunnen vervoeren. "We hebben het zelfs geprobeerd met een bankje als opstapje, maar daarmee lukte het ook niet, want ze kan haar been nauwelijks omhoog tillen." Medewerkers waren genoodzaakt om haar op te tillen maar kregen daardoor rugklachten.

Het bedrijf had aanvankelijk besloten om de ophaaldagen terug te brengen en haar om de ene dag te vervoeren. "Zodat ze de volgende dag ruimte heeft om uit te rusten." Toen bleek dat het niet langer verantwoord was om haar op te halen, is besloten om de vrouw niet meer te vervoeren, zegt Neral. Het geld dat Hardy-Koorndijk nog tegoed heeft, kan gewoon worden opgehaald, zegt Neral. 

Neral onderkent dat dit alles niet het geval zou zijn geweest als het bedrijf aangepast vervoer had. "Vervoer op maat hebben we niet echt." De dienst onderhoudt zeventien routes en niet op elke route is er aangepast transport. In dit geval, zegt ze, is er behoefte aan een busje met een lift. Het bedrijf bekijkt de mogelijkheden om dit deel te bewerkstelligen.

De hoogbejaarde vrouw wordt nu met een taxi opgehaald op kosten van haar dochter die nu in Suriname is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina