Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Modernisering verbetert dienstverlening bloedbank

Modern informatiesysteem verbetert dienstverlening bloedbank

10/12/2019 17:11 - Aidy Pinas-Agodeba

Bloedbank directeur Maria Tjon A Loi en de vertegenwoordiger van Tullow Oil Suriname testen samen het nieuwe informatiesysteem uit.

Bloedbank directeur Maria Tjon A Loi en de vertegenwoordiger van Tullow Oil Suriname testen samen het nieuwe informatiesysteem uit. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het handmatig bijhouden van dossiers, kaartenbakken en lange zoektochten naar informatie. Deze zaken behoren nu tot het verleden bij de Nationale Bloedbank. Het nieuwe en moderne informatiesysteem dat maandag officieel in gebruik is genomen biedt de mogelijkheid voor verdere automatisering van processen.

Maalti Adhin, voorzitter van het bestuur van de Nationale Bloedbank (NBB) en het Surinaams Rode Kruis (SRK), is gelukkig met deze ontwikkeling. De vernieuwing van het systeem betekent veel voor de organisatie, stelt ze. Het moderne informatiesysteem maakt het mogelijk om alle procedures van de bloedbank aan elkaar te koppelen waarbij er minder kans is op fouten.

"Je kunt analyseren wat er in elke procedure gebeurt zodat je kunt verbeteren. Ook kun je heel gemakkelijk de bloedproducten traceren. Met andere woorden: je kunt zien waar het naar toe is gegaan. Je kunt zien of processen of testen van een bloedproduct stagneren. Kortom in zijn totaliteit betekent het een verbeterd functioneren van de bloedbank. Maar heel belangrijk is ook de volledige automatisering en archivering van data."

Tullow Oil Suriname BV heeft de upgrade van het informatiesysteem mogelijk gemaakt. Adhin benadrukt dat het SRK voor de ingebruikname van het nieuwe systeem al geautomatiseerd was. Het bestaande bloedbank-informatiesysteem voldeed niet aan de moderne vereisten, waarbij er allerlei nieuwe processen zijn.

Zo kon zich een probleem voordoen wanneer een bloeddonor zich na lange tijd weer aanmeldde voor donatie. Het kostte veel tijd om de informatie van zo'n donor in het archief te achterhalen. Nu kan dat met een druk op de knop.

Sinds maandag gebruikt de Bloedbank hetzelfde systeem, als verschillende andere bloedbanken in de wereld. De testfase van het systeem heeft een paar maanden geduurd, terwijl het selectieproces van de software en een financier ruim anderhalf jaar heeft gekost. De software (e-Delphyn) is geleverd door de Amerikaanse firma Hemasoft, die al meer dan 25 jaar ervaring heeft met de software.

De NBB is met het niewe systeem in staat om alle bloedbankprocessen te koppelen: vanaf de eerste oproep van de bloeddonor tot de uitgifte van het bloedproduct aan het ziekenhuis. Het kan ook vanaf buitenlocaties worden gebruikt, wat voor een betere dienstverlening kan zorgen. Verder zorgt het systeem voor professionalisering van de processen bij onder andere donorwerving, bloedinzameling, bloedbewerking en laboratoriumonderzoek.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina