Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Telesur en Huawei

COMMENTAAR: Telesur en Huawei

10/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Telesur en Huawei

 

TELESUR HEEFT BEKENDGEMAAKT dat Suriname als eerste in het Caribisch gebied een 5G-mobiel netwerk heeft, zij het op beperkte schaal. Voorlopig alleen voor bedrijven in de binnenstad. Ze mogen drie maanden gratis de mogelijkheden uitproberen. In maart 2020 komt het systeem beschikbaar voor de doorsneeklanten. Geen weldenkend mens kan en mag bezwaar hebben tegen ontwikkeling, maar wel mag de vraag gesteld worden of die ontwikkeling zinvol is of liever uitgesteld kan worden.

Het 4G-netwerk biedt, zelfs in ontwikkelde landen als Nederland, nu nog voldoende internetsnelheid. Er wordt daar wel serieus gewerkt aan de introductie van 5G omdat daarmee veel grotere hoeveelheden gegevens sneller kunnen worden verwerkt. Maar is voor Suriname, met zijn relatief kleine mobiele markt, de tijd rijp voor zo'n - naar Surinaamse maatstaven - duur systeem: vier miljoen US dollar?

Die vraag wordt door Telesur-directeur Mike Antonius zelf beantwoord: "Ik denk niet dat we er klaar voor zijn." Maar waarom dan die haast? Daarop zegt hij dat we niet moeten wachten om er klaar voor te zijn. "We beginnen en stimuleren dat mensen ready worden voor de komende veranderingen." Overspeelt Telesur met dit project zijn hand niet en geeft het bedrijf zich rekenschap dat het met dit voorlopig onnodige stuk technologie mensen op kosten jaagt? Maar misschien meer nog: wie of wat ze met Huawei heeft binnengehaald?

Dit laatste moet eigenlijk aan de regering gevraagd worden. Want zij is het die China een steeds steviger poot in Suriname geeft om op te staan en zo meewerkt aan het streven van deze grootmacht om haar positie in de wereld te versterken. Huawei is in Europese landen zoals Nederland en Groot Brittannië maar ook in de Verenigde Staten, een omstreden bedrijf en wordt in verband gebracht met cyberspionage en sabotage ten behoeve van de Chinese regering.

Niemand minder dan de Amerikaanse aanklager Whitaker en FBI-directeur Wray hebben ferme taal hierover gesproken. De Nederlandse premier Rutte zegt dat "wij niet naïef moeten zijn op de kritiek in de wereld". Den Haag volgt de ontwikkelingen maar neemt voorlopig geen maatregelen. Huawei-oprichter Zhengfei ontkent alle beschuldigingen en zegt dat "slechts een paar landen ons restricties opleggen".

Sortu fowru e taki en kooi e tingi, luidt een Surinaams gezegde. Het is geen staatsbedrijf, maar net als veel andere bedrijven in het land is het wel wettelijk verplicht om mee te werken met de Communistische Partij die het voor het zeggen heeft. Hoe lang zullen Surinaamse beleidsmakers nog met oogkleppen rondlopen voor wat in de wereld gebeurt en hoe lang blijven zij zwichten voor (show)projecten, studiebeurzen en trainingen?

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina