Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Schimmige koers

COLUMN: Schimmige koers

10/12/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Schimmige koers

Gerold Rozenblad  

Het treft me. Zoveel goedheid. Ik had er al over geschreven, maar deze kwestie blijft mij bezighouden. Misschien ook omdat ik in de buurt woon en weleens langsrij. En dan die lange rijen auto’s zie, wachtend op hun beurt om die 300 US dollar te kunnen inkopen. Voor een groot deel van ons is het een actie die onopgemerkt voortgaat. Maar voor een ander deel is het een 'window of opportunity' die maar niet lang genoeg open kan blijven.

Voor ons, gewone burgers, is het een kleine winst om gebruik te maken van de diensten van de goedhartige man. Op een koers van SRD 7,90 is het verschil inmiddels opgelopen tot zestig cent in vergelijking met de andere cambio's, dus maak je mooi SRD 180 winst per keer. Of SRD 720 in de maand. Als je financiële vermogens zoveel bezoeken mogelijk maken.

Maar toen ik de laatste keer langsreed, zonk de vraag in hoeveel de goedhartige man ondertussen gestoken heeft in het project dat nu bijkans zes weken loopt. Ik ga uit van een erg conservatieve toeloop van honderd personen per dag. Wat wil zeggen dat de man elke 24 uur gemiddeld ongeveer 30.000 US dollar ter beschikking stelt van u en mij. En ten opzichte van de andere cambio's bereid is een 'verlies' van SRD 18.000 voor lief te nemen.

In de zes weken dat het project loopt, rekenen we bij een zesdaagse cambioweek dus 36 x 30.000, of 1.080.000 US dollar die de man heeft opgeofferd. En dat met een 'verlies' van 36 x 18.000, of 648.000 SRD. Tijdens de recente ontmoeting in Ocer hoorde ik een pastor roepen dat wij dood moeten gaan voor de president. Als de ondernemer niet een voorschot heeft genomen op de oproep, weet ik het niet meer.

Want ik ga er nog steeds vanuit dat het een project is dat in elk geval niet gefinancierd wordt vanuit de Centrale Bank van Suriname. De governor ontkende immers in alle toonaarden te weten waar de ondernemer het geld vandaan haalt om zo genereus te zijn. En dus moeten we slechts afgaan op de uitlatingen van de president voor wie velen kennelijk willen sterven die vermoedelijk voorkennis had van de actie van de man en stelde dat richting 25 november de koers drastisch zou zijn gekelderd.

Wel, Srefidensi kon en a gwe, maar die vermaledijde koers zit ondertussen elders reeds weer op 8,50 voor de dollar. De vraag nu is hoelang die Samaritaanse ondernemer door zal gaan met zijn actie. Wanneer hij gaat inzien dat een koers beheersen andere koek is dan hij zich had voorgesteld. Maar wat ik mij vooral afvraag is wanneer die strenge bankgovernor nu eens een onderzoek instelt naar de afkomst van het geld van de man.

Barmhartigheid is één, maar de herkomst van het geld is, zeker tegen de dreiging van blacklisting, een ander verhaal. Of moeten wij ervan uit gaan dat de financiële waakhonden scheel zijn geworden? Misschien moeten de landspres en de bankpres eens een goed gesprek hebben met de man. Hem uitleggen dat het beter is om de stekker uit het project te trekken. Die beide pressen zullen de actie in ogenschouw nemend ondertussen wel tot het besef zijn gekomen dat een koers beheersen meer vergt dan een schimmige actie die meer vragen oproept dan antwoorden geeft.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina