Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chinese behoefte aan vinden familie in Suriname

Chinese behoefte aan vinden van familie in Suriname

09/12/2019 15:43 - Euritha Tjan A Way

Deze oude vrouw zoekt haar broer en oom, die decennia geleden naar Suriname zijn vertrokken.

Deze oude vrouw zoekt haar broer en oom, die decennia geleden naar Suriname zijn vertrokken. Foto: Euritha Tjan A Way  

SHENZEN - De 'roots-seeking Chinese in me'-missie naar China heeft duidelijk gemaakt dat er ook daar een enorme behoefte is aan het vinden van verloren familie. Dat blijkt bij een bezoek aan de 'ancestral ground' van de familie Li. Het lokaal bestuur van de plek laat drie ouderen aanschuiven: twee vrouwen van 95 en 85 jaar en een man van tachtig.

De vrouw van 85 jaar doet uit de doeken dat zij een broer en een oom heeft die naar Suriname zijn vertrokken en ook andere familie die mogelijk naar Jamaica is vertrokken. "Maar na de oorlog viel het contact weg", zegt ze met tranen in de ogen. "Voordat ik sterf, zou ik willen weten wat er met hen gebeurd is."

De naam klinkt als Li Meng Heng, maar vanwege het taal- en schrijfverschil is niet te achterhalen of dat de precieze naam is. Maar haar verdriet is duidelijk en ter plekke doet de trekker van de missie, Li Xue Xiong, de belofte om in Suriname te zullen kijken of hij de naam kan achterhalen.

Door een labyrint van smalle straten waar veel bromfietsen door racen, komen we aan bij de plek waar de traditionele huizen staan van de Li-clan. Allan Li Fo Sjoe, de voormalig minister van Onderwijs, zou mogelijk hier zijn voorvaderen kunnen vinden. Hij is de vijfde van acht generaties Li Fo Sjoe en weet dat zijn grootvader - zoals gebruik was toen - één van zijn broers heeft meegenomen terug naar China. "Ik vermoed dat hij hier in deze streek terechtgekomen moet zijn", zegt Li Fo Sjoe.

De groep wordt gevolgd door de lokale Chinese media en die stellen de vraag of deze kleine huizen moeten worden behouden. "Ik vind van wel, het is mooi om te weten hoe het vroeger was", laat één van de groepsleden uit Suriname optekenen. De traditionele huizen zijn er nog, maar van de Li-traditie is niet veel over.

De traditionele tempelplek heeft er plaatsgemaakt voor een aantal kleine winkels en gebouwen om de enorme woonbehoefte te stillen. Ook de naam Li Fo Sjoe kennen de lokale mensen niet meer. "Maar dat stelt me niet teleur. Ik weet ook dat er meerdere Li-clans zijn. Voor mij voelt dit aan als een goed begin", legt Li Fo Sjoe uit.

Opmerkelijk is dat de lokale overheden en politieke functionarissen alle moeite doen om de voorouders van de participanten aan de Chinese in me roots-seeking missie te doen slagen. Ook zijn zij veelal gastheer en bieden ze de lunch of het diner aan de groep aan. Literatuur en oude foto's worden geraadpleegd en duidelijk is dat, hoewel de reis naar huis voor de groep maandag wordt ingezet, de zoektocht niet ten einde is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina