Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Kon het niemand schelen dat deze man mijn vader heeft vermoord?'

'Kon het niemand schelen dat deze man mijn vader heeft vermoord?'

08/12/2019 20:39 - Stuart Rahan

'Kon het niemand schelen dat deze man mijn vader heeft vermoord?'

Oud-president Ronald Venetiaan stak de nabestaanden van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden een hart onder de riem. Foto: Stuart Rahan  

AMSTERDAM - Ze waren het er allemaal over eens: de rechtsstaat heeft gezegevierd op 29 november 2019 toen Desi Bouterse als hoofdverdachte in de beruchte Decembermoorden, door de krijgsraad veroordeeld werd tot twintig jaar gevangenisstraf. Er ging zondag een opluchting door de Amstelkerk in Amsterdam bij de 37ste herdenking van de slachtoffers van de Decembermoorden. Deze keer was er niet de schreeuw om gerechtigheid, er was één en al verademing.

De meest prominente spreker was de 37-jarige Yasser Riedewald, zoon van advocaat Harold Riedewald. Hij was twee maanden oud toen zijn vader vermoord werd. Hij heeft hem dus nooit gekend. "Het vonnis is een baken van hoop", zei hij. Hij had bijna de hoop opgegeven toen de Amnestiewet in 2012 werd afgekondigd, nota bene toen het proces nog lopende was. "Ik heb de Amnestiewet ervaren als klap in het gezicht. Het was de zwaarste periode in mijn leven."

Een "emotionele oorlog" noemde hij die periode. "Kon het niemand schelen dat deze man (Desi Bouterse, … red.) mijn vader heeft vermoord?" De moord op zijn vader beheerst zijn hele leven, tot in de tweede generatie aan toe. Zijn dochtertje van zeven vroeg hem onlangs nog: "Hoe kan de moordenaar van opa president worden?"

Om de gruwelijkheid van de moorden te benadrukken, noemde Yasser Riedewald tot in detail van bijna alle slachtoffers de autopsierapporten waarin de bijbehorende verwondingen in zijn opgenomen. Van schotwonden tot gebroken gezichten en ledematen, evenals de gaten van de kogels die de verminkte lichamen alsnog moesten incasseren.

"De vijftien slachtoffers wilden slechts herstel van de democratie." Yasser Riedewald complimenteerde de drie rechters en noemde hen dapper. "Jammer dat mijn moeder deze dag en het vonnis niet heeft mogen meemaken. Nu kan ik eindelijk starten met mijn heling."

Advocaat Gerard Spong, die zei dat hij door de regering-Venetiaan was aangesteld om de rechtsgang in goede banen te leiden, noemde het proces een ontmaskering van de daders. "Ik ben door de regering van Suriname gevraagd om rechtsgang te leiden en het is gelukt", riep hij trots.

Voor de drie rechters had Spong niets anders over dan lovende woorden. "Het zijn vrouwen met ballen die alle obstructies, opgeworpen door Bouterse, hebben weten te pareren." Over een mogelijke amnestie voor Desi Bouterse zei Spong dat het verzoek daartoe eerst bij de rechter zal moeten worden gevraagd. "Die zal het verzoek natuurlijk afwijzen."

Tijdens deze bijeenkomst was ook oud-president Ronald Venetiaan aanwezig. Onder zijn presidentschap (2000-2010) werd een aanvang gemaakt met het historische proces tegen de daders van de vijftien vermoorde mannen in de nacht van 7 op 8 december 1982. Venetiaan gaf in zijn korte toespraak aan dat hij al die jaren meegeleefd heeft met de nabestaanden van de slachtoffers. "29 november 2019 is alleen maar een formaliteit geweest. Iedereen wist al die tijd wat zij nu formeel weten."

Om het godvrezende deel van de slachtoffers en nabestaanden een hart onder de riem te steken, wees het voormalig staatshoofd op de strijd die nu daarboven gaande is. "Velen weten dat de confrontatie daarboven nu al heeft plaatsgevonden tussen daders en slachtoffers. Nabestaanden moeten de moed niet verliezen. Voer de strijd en toon geen angst." Zijn uitspraken zijn met een hartelijk applaus ontvangen.

Bij de afsluiting vroeg Romeo Hoost, die al sinds 1983 de herdenking organiseert, om een staande ovatie voor alle vijftien slachtoffers die hij één voor één bij naam noemde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina