Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘The Chinese in me’

Bezienswaardigheden bij bezoek ‘The Chinese in me’

07/12/2019 19:56 - Euritha Tjan A Way

De tuin Ke Garden in de provincie Dongguan biedt een oase aan rust midden in een drukke stad.

De tuin Ke Garden in de provincie Dongguan biedt een oase aan rust midden in een drukke stad. Foto: Euritha Tjan A Way  

PARAMARIBO - De zestien man grote delegatie op een roots-seeking missie in Guangzhou, China, werkt een lijvig programma af waarin een balans is gezocht tussen traditioneel en modern - een weerspiegeling van het China van nu.

Een van de eerste plekken waar dit te zien is, is het Guangdong Herbal Tea Health Museum. Daar is te zien hoe de eerste gebruikers experimenteerden met soorten theeën die heilzaam zijn voor de gezondheid. "Tegenwoordig wordt er niet alleen thee geplant, maar uit wat geplant wordt worden allerlei extracten gemaakt die heilzaam zijn voor de gezondheid", zegt gids Yannie Leung.

"Sommige extracten zijn speciaal voor vrouwen, andere speciaal voor mannen." De gids toont digitaal het laatste grote medische boek met alle recepten waarmee de organisatie nu nog werkt. "Het origineel is in Beijing", weet de gids. Vrijwel alle rondleidingen zijn in het Mandarijn. De gids vertaalt de uitleg voor dat deel van de delegatie dat die taal niet machtig is.

Opmerkelijk bij het bezoek aan de Guangdong Herbal Tea Health Museum is dat de plantenextracten ook in het ziekenhuis worden gebruikt om mensen te genezen. "We hebben ook capsules gemaakt van de extracten en dat verkopen we aan de medici", vertelt de gids.

Een ander cultureel hoogtepunt is het bezoek aan het Hakkahuis. "We vinden het van enorme culturele waarde dat we dit hebben in onze provincie", zegt een van de lokalen aan de groep. Achter het Hakkahuis staan nog de traditionele huizen waarin de Hakkachinezen, van wie een deel naar Suriname is gekomen, hebben gewoond.

Een oase van rust en een voorbeeld van Chinees vakmanschap is de Ke Garden. Deze is op een onverwachte plek: onder een viaduct. Bij aankomst is al te zien dat de drukte van het moderne leven net buiten de poort, buitengelaten wordt. Waterwegen die dwars door de tuin lopen, zitten vol grote vissen.

De ruimte is gebruikt om allerlei soorten planten te kweken, maar ook om eeuwenoude ambachten de kans te geven te floreren. Delegatielid Kenneth Chin A Sen kan het wel waarderen. "Wat China doet is om in een enorme drukte toch een rustpunt te behouden. Want het gaat hier om behoud. We moeten dat ook leren in Suriname en niet gewoon laten verrotten", vindt hij.

Het programma voor zaterdag is wat aangepast omdat twee leden van de groep aanknopingspunten hebben gevonden voor de opsporing van hun familie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina