Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Yorka yuru

COLUMN: Yorka yuru

06/12/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

“Ik was de commander in chief. Ik was verantwoordelijk”. Een uitspraak van Bouterse, toen adviseur van Staat in 1998, voor wat betreft de moord op vijftien tegenstanders in december 1982. Hij heeft altijd de verantwoordelijkheid voor dit drama op zich genomen. En nu 'yorka yuru doro' (het is het uur van de waarheid). Hij is daadwerkelijk schuldig bevonden en veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Maar moet hij nu ook het gevang in?

Even los van het feit dat hij intussen de president is en dit niet mogelijk is. Ondanks zijn verleden is Bouterse democratisch gekozen door de meerderheid van het Surinaamse volk. Dit tot verbazing van velen, vooral ook in het buitenland. Men verwacht nu dat de uitspraak voor onrust zal zorgen. Uiteraard ook gevoed door filmpjes van de NDP op sociale media waarin scheldende en oververhitte aanhangers duidelijk maken dat niemand aan hun president komt. Landen buiten Suriname begrijpen niet dat de president niet wordt opgepakt.

"Nederland en Amerika moeten de laatste zijn die hun mond open doen over het opsluiten van Bouterse en het schenden van mensenrechten", zegt iemand die ooit lid was van de Bevrijdingsraad Suriname in Nederland. Weer een ander reageert: "Nederland is ook schuldig aan de dood van vele Surinaamse mannen door hun steun aan deze raad die huurlingen ronselde en Brunswijk lanceerde. De rotzooi, armoede en corruptie waar wij mee te maken hebben, is deels ook te wijten aan hun. Nederland bleef zich bemoeien met dit land; na de onafhankelijkheid, de coup in 1980 en de binnenlandse oorlog. Maak de geheime archieven nu openbaar en niet over zestig jaar. Wij zijn het niet eens met veel dat is gebeurd in 1980 maar politiek Den Haag is hypocriet en heeft net als Amerika vuile handjes".

Volgens de mannen is Amerika de voorman van de grootste misdaden in de wereld en Nederland ondersteunt Amerika bijna altijd. Misdaden van het westen worden niet gezien als misdaden maar als bestrijding van terrorisme en steun aan de democratie. "Vroeger (ten tijde van de Sovjet-Unie) was het strijden tegen communisme en dictatuur. Amerika schiet burgers uit andere landen dood alsof zij de politiemacht van de wereld zijn en gooien bommen als het politiek leiderschap zich niet laat omkopen. In feite zouden bijna alle Westerse leiders achter de tralies moeten verdwijnen want het Westen is vanaf 1500 bezig met de allergruwelijkste misdaden", is de conclusie van de mannen.

Vorig jaar maakte het actualiteitenprogramma Nieuwsuur in Nederland, samen met dagblad Trouw bekend dat uit onderzoek bleek dat radicale strijdgroepen in Syrië in het geheim door Nederland zijn voorzien van uniformen, pick-uptrucks en logistiek materieel. Het betrof hier een gewapende groepering die door het OM als terroristisch werd bestempeld. Bovendien hebben de Nederlandse strijdgroepen zich schuldig gemaakt aan schendingen van mensenrechten. Zij werkten samen met extremisten in dat land. Maar Rutte is nog steeds minister-president van Nederland. Rijst dus de vraag of het al dan niet legitiem is dat Bouterse president blijft van dit land tot aan de verkiezingen.

Als ik de leuze hoor die de aanhang van de NDP scandeerde op de luchthaven 'Strei de fu strei wi no sa frede' dan vind ik het nog steeds een goede nationalistische leuze. De uitdaging is echter om het democratisch proces dat eindelijk terugkwam in 1987, principieel na te streven. Want dan alleen zal het ontwikkelingsproces in Suriname naar zuiverheid kunnen worden geanalyseerd, beoordeeld en getransformeerd als de meerderheid verandering wil van bestuur. Yorka yuru doro. Niet alleen voor president Bouterse maar voor iedereen in het land Suriname. De verkiezingen, over vijf maanden, geven duidelijkheid wat het pad is van deze jonge natie.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina