Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering huurt zelf landmeters in

Regering huurt zelf landmeters in

05/12/2019 06:34 - Gilliamo Orban

Inhuren van landmetersbureau zal niet helpen omdat er een capaciteit probleem is zegt de branche organisatie. Ook het Glis kampt met een tekort aan deze experts.

Inhuren van landmetersbureau zal niet helpen omdat er een capaciteit probleem is zegt de branche organisatie. Ook het Glis kampt met een tekort aan deze experts. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering heeft besloten om landmeters in te huren, na veel klachten over trage afhandeling en hoge kosten voor de vervaardiging van uitmetingskaarten. Het inhuren is een pilot. Bevalt deze werkwijze, dan wordt die landelijk toegepast, bericht het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) via het NII.

Er is onder meer geklaagd nadat de regering in november bereidverklaringen heeft verstrekt in Coronie en Nickerie. Voor de werkzaamheden in het kokosdistrict is Survey Solutions ingehuurd en voor die in het rijstdistrict Total Surveying. De opmeting van percelen met een oppervlakte tot vijfduizend vierkante meter wordt volledig gesubsidieerd.

Houders van een bereidverklaring hoeven niet naar de landmeter te stappen, maar moeten wel naar RGB gaan. Voor het opmeten van grotere percelen wordt een gedeeltelijke subsidie gegeven en mensen die hiervoor een bereidverklaring hebben moeten zelf contact maken met het landmetersbureau dat hen is aangewezen.

Nielkamal Kalpoe, voorzitter van de Landmetersvereniging wil nog niet ingaan op deze kwestie. Zij verwijst naar een brief die enkele landmeters hebben gestuurd naar RGB-directeur Leandra Woei en Glis-landmeter Frits Sanrawi. Ze schrijven dat de prijs en leveringstijd van een dienst afhankelijk is van vraag en aanbod en beschikbaarheid van deskundig personeel.

Er is een capaciteitsprobleem bij de landmeters en het MI-Glis bij de verstrekking van een Perceelsidentificatienummer (PID). Er zijn slechts zeventien landmeters bij het MI-Glis geregistreerd, van wie zeker vier ouder zijn dan 70 jaar.

"Twee van deze gepensioneerde landmeters dienen geen PID-aanvraag in, terwijl de andere twee nog actief zijn. In principe mogen gepensioneerde landmeters volgens de wet geen perceelmeting voor PID-aanvragen doen, maar het gebeurt toch", staat in de brief. De vijftien landmeters die actief zijn, kunnen de grote vraag naar PID's niet aan. Ook bij het Glis heerst een capaciteitsprobleem.

Een bijkomende oorzaak is dat de lange wachttijden en de hoge kosten voornamelijk te maken hebben met indiening van PID-aanvragen door onbevoegde en ondeskundige personen. Het gaat om mensen die deelnemen aan het proces van aanvraag van PID.

Hierdoor wordt het proces van meting tot vervaardiging van een perceelkaart steeds complexer en langer, aangezien problemen, gecreëerd in het verleden en nu nog, door handelingen van malafide personen, eerst opgelost moeten worden.

Deze ondeskundige hosselaars werken zelfstandig onder de naam van een beëdigde landmeter, hebben geen kantoor en maken misbruik van het tekort aan landmeters. RGB hoopt met het aantrekken van de twee landmeterskantoren het probleem van lange wachttijden en hoge kosten op te lossen.

Maar deze maatregel zal naar verwachting geen soelaas bieden. De twee ingehuurde kantoren kampen namelijk ook met tekort aan deskundig personeel. "De kern van de problematiek is een tekort aan capaciteit", schrijven de landmeters aan RGB.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina