Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Prostaatkanker raakt uit de taboesfeer

Prostaatkanker raakt langzaamaan uit de taboesfeer

05/12/2019 05:02 - Amanda Palis

Frans Eersteling, bestuurslid van de prostaatstichting aan het woord tijdens de lezing.

Frans Eersteling, bestuurslid van de prostaatstichting aan het woord tijdens de lezing. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Praten over prostaatkanker is anders als je het van iemand dichtbij of van een oud-collega hoort”, zegt Chas Warning, voorzitter van de Prostaatkanker Stichting Suriname. Hij hield dinsdagavond een lezing in de Politie Officiers Sociëteit aan de Zwartenhovenbrugstraat. De stichting die bijna vier jaar geleden is opgericht, heeft met haar lezingen veel bereikt in de samenleving, stelt de inleider.

"In zowel besloten als open groepen praten wij over prostaatkanker uit de taboesfeer halen. Dat is ook de bedoeling geweest van de lezingen. Niet alleen bekendheid geven aan het onderwerp en mensen aansporen om zich te laten checken, maar ook het bespreekbaar maken van de ziekte."

Dat er gehoor wordt gegeven aan de oproep en men vrijer praat over het onderwerp, ziet Warning niet alleen terug in de actieve participatie van de doelgroep, maar ook bij de specialisten. "We werken nauw samen met onze Surinaamse urologen en die zeggen dat zij merken dat in de afgelopen jaren meer mannen zich aanmelden om hun PSA te checken." Een verhoogde PSA-waarde kan een aanwijzing zijn voor prostaatkanker.

De aanwezigen konden dinsdag vragen stellen aan experts zoals een uroloog. Ook konden zij in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen, onder wie Robby Graanoogst, oud-kapelmeester van het Korps Politie Suriname. "Ik zal je zeggen dat het geen gemakkelijktraject was, niet alleen voor mij als man, maar ook voor mijn omgeving. Ik ben blij dat ik de steun van de mensen om me heen heb mogen ervaren", zegt Graanoogst bij wie in 2007 prostaatkanker werd vastgesteld.

Hij liet zich checken omdat hij zich zorgen maakte toen hij vaker dan voorheen moest plassen. "Toen ik mijn resultaten moest ophalen en voor een gesprek moest bij de specialist heb ik mijn vrouw meegenomen. Dat was, goed want tijdens het gesprek wist ik niet eens waarover de arts sprak. Dus breng gewoon altijd iemand mee die je later kunt vertellen want je bent in shock in de meeste gevallen", luidt zijn advies.

Zijn vrouw Jane Graanoogst vertelde dat zij het ook niet gemakkelijk heeft gehad. "Toen Robby weg moest voor behandeling in Colombia, wisten we niet of hij wel terug zou komen. Weet je hoe vaak ik zijn begrafenis in mijn hoofd heb georganiseerd?. Wat hij wel altijd heeft gedaan is open zijn over zijn ziekte en dat heeft zeker geholpen, want samen gaat het altijd beter."

De stichting voert een twinningproject uit met de Nederlandse Prostaatkankerstichting. "We hebben mogen inkijken hoe ze te werk gaat en proberen dit te vertalen naar de Surinaamse situatie. We zijn slechts ervaringsdeskundigen, maar staan open en helpen graag mensen de juiste weg te vinden", zegt Warning.

Volgens hem zijn er nog wat beperkingen in het begeleiden van mensen met en behandelen van de ziekte in Suriname en daar wil de stichting in helpen. "Momenteel zijn we in gesprek met instanties en organisaties om een speciale MRI-scanner voor prostaatkanker te laten halen. Met een MRI-scan kan de specialist meteen een beeld krijgen of men de ziekte heeft en in welk stadium en kan een behandelplan worden opgezet."

Warning weet niet wat dat scanapparaat kost en hoe het kan worden gefinancierd. "Maar we geven niet op, want ons streven is ook het toegankelijk maken van de beste behandelingen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina