Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kleine aandeelhouders bank voelen zich gepakt

Kleine aandeelhouders Hakrinbank voelen zich gepakt

05/12/2019 00:00 - Ivan Cairo

Kleine aandeelhouders Hakrinbank voelen zich gepakt

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Een groep aandeelhouders van de Hakrinbank voelt zich gepakt door de leiding van de bankinstelling. Zij had een kort geding tegen de Staat Suriname en de Hakrinbank aangespannen om onder meer een door de bank aangekondigde aandelenemissie aan te houden. De groep vindt dat de Staat eerst zijn belang van 51 procent in het bankbedrijf dient terug te brengen naar het door de wet voorgeschreven niveau, voordat eventueel nieuwe aandelen worden uitgegeven.

Nadat het kort geding op 9 september voor het eerst op de rol stond bij de kortgedingrechter heeft de magistraat de gedaagde partijen gevraagd om de aandelenemissie voorlopig aan te houden. De aandeelhouders hadden uit mededelingen van de advocaat van de gedaagden de indruk gekregen dat dat ook zou gebeuren.

Daarna hebben de gedaagden bij elke zitting steeds om uitstel gevraagd van de behandeling van de zaak. De aandeelhouders zeggen daartegen niet te hebben geprotesteerd omdat ze ervan uitgingen dat de Hakrinbank niet eenzijdig zou doorgaan met de voorgenomen aandelenemissie. Ze waren woensdag daarom zeer verrast te vernemen dat de leiding van de bank een presentatie heeft gehouden voor journalisten waarbij werd gemeld dat de uitgifte van 250.000 nieuwe aandelen in gang is gezet.

"Als ik het goed heb is voor de rechter in beginsel afgesproken dat er ten aanzien van de emissie pas op de plaats wordt gemaakt. Dit omdat de emissie ook onderdeel uitmaakt van beslissingen die door aandeelhouders worden aangevochten", reageert een aandeelhouder op vragen van de Ware Tijd over de op handen zijnde aandelenuitgifte. De advocaat van de klein aandeelhouders heeft woensdag een brief gestuurd naar de kortgedingrechter waarin wordt gevraagd dat de magistraat de aandelenemissie stopt totdat er een uitspraak is gedaan in de zaak die zij aanhangig hebben gemaakt.

Op vragen van journalisten na de presentatie zei Hakrinbank-directeur Rafiek Sheorajpanday het te betreuren dat de aandeelhouders een kortgeding tegen de bank hebben aangespannen. Hij voerde aan dat met de emissie het aandelenpakket van de Staat in de bank automatisch zal afnemen, wat ook door de aandeelhouders wordt beoogd. Sheorajpanday gelooft niet dat een "juridisch traject" nodig is om het aandelenbezit van de Staat terug te brengen.

De Hakrinbank wil met de 250.000 nieuwe aandelen SRD 276,5 miljoen ophalen om haar solvabiliteit en BIS-ratio te vergroten. Ook zal het kapitaal geïnvesteerd worden in projecten en programma's met als doel het marktaandeel van de bank in Suriname te vergroten en daarmee de winstgevendheid van het bedrijf.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina