Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ik heb naar eer en geweten gehandeld’

‘Ik heb naar eer en geweten gehandeld’

05/12/2019 03:49 - Van onze redactie

‘Ik heb naar eer en geweten gehandeld’

 

PARAMARIBO - Politieambtenaar Soerdierkoemar S. die zware mishandeling met de dood tot gevolg wordt verweten, heeft de rechter woensdag uitgelegd dat hij slechts zijn werk deed. De verdachte die voorlopig op vrije voeten is, heeft op 16 februari vorig jaar met een wilde achtervolging getracht om iemand staande te houden die gepoogd had een buitenboordmotor te ontvreemden.

De achtervolging begon om vier uur in de ochtend in de Saramaccastraat en eindigde een half uur daarna aan de Wagenwegstraat. Omdat de dief het bevel om te blijven staan negeerde, voelde Soerdierkoemar S. zich genoodzaakt vuurwapengeweld toe te passen. De vermoedelijke dief bezweek aan de opgelopen verwondingen.

De advocaat van de verdachte, Delano Landvreugd, heeft geprobeerd de rechter ervan te overtuigen dat zijn cliënt uit hoofde van zijn ambt bevoegd was om vuurwapengeweld toe te passen. Hij wees bij zijn verdediging op voorschriften in het Politiehandvest, waarin de taken en bevoegdheden van de politie zijn omschreven.

Hij beredeneerde dat politieagenten anders dan gewone burgers bevoegd zijn om geweld toe te passen, als de situatie dat vereist. Daarom meent hij dat zijn cliënt rechtmatig en conform zijn bevoegdheid gebruik heeft gemaakt van geweld. "Zijn doel was om de verdachte aan te houden. De zaak wordt benaderd als een normale doodzaak, terwijl uit het oog wordt verloren dat het om een achtervolging ging", stelt de verdediging.

De advocaat vindt het opmerkelijk dat er in deze zaak geen getuige-deskundige is gehoord die zou kunnen uitleggen of en hoe S. anders had moeten handelen. Soerdierkoemar S. zei in zijn laatste woord aan rechter Alida Johans dat hij zijn werk "naar eer en geweten" heeft gedaan.

Hij vertelde dat hij er alles aan heeft gedaan om de verdachte aan te houden en ook alle eenheden in kennis had gesteld van de achtervolging. In zijn laatste woord zei hij dat hij dacht de verdachte een wapen in zijn hand had. Later bleek het een opgerolde muts te zijn.

Soerdierkoemar S. zegt dat hij schade ondervindt door deze zaak. "Door dit alles word ik nu voorgedragen voor ontslag, terwijl ik al die jaren mijn werk naar eer en geweten heb gedaan. Ik mag nu ook fluiten naar de kaderopleiding." De uitspraak in deze zaak is op 18 december.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina