Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hakrinbank geeft nieuwe aandelen uit

Hakrinbank geeft nieuwe aandelen uit

05/12/2019 10:03 - Ivan Cairo

Hakrinbank-directeur Rafiek Sheorajpanday.

Hakrinbank-directeur Rafiek Sheorajpanday. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De Hakrinbank heeft woensdag de aftrap gedaan voor de uitgifte van nieuwe aandelen. Belangstellenden kunnen tot uiterlijk 24 december inschrijven. De toewijzing en financiële afhandeling zullen in de periode 31 december tot en met 15 januari 2020 plaatsvinden.

In Courtyard by Marriott Hotel werd tijdens een ontmoeting met journalisten een presentatie gegeven waarvoor het kapitaal nodig is dat met de emissie zal worden opgehaald. Met de uitgifte van 250.000 nieuwe aandelen tegen een emissiekoers van SRD 420 wil de bank SRD 276,5 miljoen aan nieuw kapitaal aantrekken, zei algemeen-directeur Rafiek Sheorajpanday. Met de emissie beoogt de bank haar solvabiliteit en BIS-ratio flink te verbeteren.

Dit is nodig om investeringen die te maken hebben met de groeistrategie, die voor de komende jaren is uitgezet, te financieren. Vooral voor op financiële technologie gebaseerde innovatieve producten en dienstenen, digitalisering en het vormen van voldoende buffervermogen voor het opvangen van bedrijfsrisico's is meer kapitaal nodig.

Sheorajpandaj legt uit dat vooraf uitgebreid marktonderzoek is gedaan in hoeverre een aandelenemissie van dergelijke omvang succesvol zou kunnen zijn. Hij verwacht dat er een overtekening zal plaatsvinden, wat inhoudt dat er meer inschrijvingen zullen zijn dan wat de bank beoogt. Indien dat plaatsvindt, zullen kleine beleggers de voorkeur krijgen bij de toewijzing.

De Staat Suriname, die momenteel 51 procent van de aandelen Hakrinbank bezit, doet niet mee met de inschrijving. Mocht er een volledige intekening plaatsvinden, zal het aandeel van de staat in deze bank dalen naar 34,8 procent. Bij overtekening kan dat zelfs lager gaan, meent de directeur omdat de bank de Staat zal vragen een deel van zijn aandelenpakket af te stoten.

De Staat beweert al jaren dat het zijn aandelenportefeuille wil afslanken. Volgens de huidige wetgeving mag één aandeelhouder maximaal 20 procent van de aandelen in een financiële instelling in bezit hebben. De directeur verwacht niet dat de rechtszaak over de in Nederland aangehouden geldzending potentiële beleggers zal weghouden van de emissie. Integendeel, hij verwacht een gunstig resultaat.

De Hakrinbank-topman legt desgevraagd uit dat de bank samen met andere betrokken banken uitgebreid heeft uitgelegd aan de Surinaamse samenleving hoe de vork in de steel zit. Ook vaart de bank op het kompas van haar advocaten die ervan verzekerd zijn dat het Nederlandse Openbaar Ministerie bakzeil zal halen en de rechtszaak in het voordeel van de Surinaamse banken zal worden beslist door de rechtbank Noord-Holland.

Hakrinbank, FinaBank en De Surinaamsche Bank worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan witwassen via contante geldzendingen vanuit Suriname via Schiphol, Nederland, naar Hong Kong. In het kader van een witwasonderzoek werd in april vorig jaar 19,5 miljoen euro die de Centrale Bank van Suriname voor de drie handelsbanken naar Hong Kong zou overbrengen, in beslag genomen te Schiphol.

De banken hebben enkele maanden geleden hierover een klaagschrift bij de rechtbank Noord-Holland ingediend. De hoorzitting heeft op 5 november plaatsgevonden en de rechter doet op 24 december uitspraak. In deze zaak gelden vijf cambio's ook als verdachten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina