Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Meesterlijke zet

COMMENTAAR: Meesterlijke zet

05/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Meesterlijke zet

 

HET BESLUIT VAN president Desi Bouterse om niet in verzet te gaan tegen het vonnis van twintig jaar celstraf dat vrijdag tegen hem is uitgesproken in verband met zijn betrokkenheid bij de 8 Decembermoorden van 1982, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Zelfs zijn advocaat Irvin Kanhai, die deze mededeling woensdagmiddag tegenover deze krant deed, lijkt niet gelukkig met deze stap te zijn. Hij hoopt dat Bouterse, die als ex-dictator voor zijn rol bij de slachting is veroordeeld, in de komende dagen nog van gedachten verandert.

Waarom Bouterse afziet van zijn beroepsmogelijkheden, zegt Kanhai niet te weten. "Ik heb geen behoefte gehad om mijn cliënt dat te vragen." Doordat Bouterse geen verzet aantekent, vervalt de optie om hoger beroep aan te tekenen en wordt zijn veroordeling onherroepelijk. Alleen hijzelf weet wat hem tot dit besluit heeft doen komen. Mogelijk zal hij vrijdagavond, wanneer zijn NDP een structurenvergadering belegt, daar meer duidelijkheid over verschaffen.

Indien de huidige president verzet had aangetekend, zou hij binnen twee maanden in persoon voor de Krijgsraad moeten verschijnen. Bouterse heeft de zittingen, sinds het proces in 2007 begon, geweigerd bij te wonen omdat hij het een politiek proces vindt. Kennelijk voelt hij er niets voor om nu wel te moeten opdraven.

Maar het meest waarschijnlijke is dat ze in het kamp-Bouterse hebben bedacht dat door geen hoger beroep aan te tekenen, het vonnis definitief wordt. En dat maakt voor hem de weg vrij om nog voor de verkiezingen van 25 mei even het land uit te gaan en vicepresident Ashwin Adhin te laten tekenen voor gratie of amnestie. Indien het hoger beroep nog behandeld zou moeten worden, dan ligt het niet voor de hand dat dit vóór de verkiezingen plaatsvindt.

En kennelijk is men er zelf ook niet van overtuigd dat hij en daarmee de NDP daarbij als winnaar uit de bus komt. En je weet maar nooit wat er dan kan gebeuren. Eigenlijk is het weer een meesterlijke zet van Bouterse, waarbij hij opnieuw iedereen die van mening is dat het recht zijn beloop moet hebben, een hak zet.

Dit commentaar is geschreven op basis van de eerdere mededeling van advocaat Irvin Kanhai aan de Ware Tijd; dat zijn cliënt geen verzet  zou aantekenen tegen het verstekvonnis van de Krijgsraad.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina