Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: DDB

05/12/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: DDB

Stuart Rahan  

Als Desiré Delano Bouterse zich voor de rechters Cynthia Valstein-Montnor, Suzanna Chu en Rewita Chatterpal moet verantwoorden voor zijn wandaden gepleegd op 8 december 1982, veroordelen deze Surinaamse vrouwen niet de president van Suriname, maar de burger Desiré Delano Bouterse. Hoewel DDB de Surinaamse rechtsstaat heeft geschoffeerd door nooit voor hen te verschijnen, bewijzen zij dat de rechtsstaat fier overeind staat. De rechtsstaat waar vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid geldt voor elk individu, biedt elke burger bescherming van zijn rechten en vrijheden, tegen medeburgers en de overheid.

Op 8 december 1982 heeft DDB vijftien Surinamers al die rechten en vrijheden ontnomen. De vijftien Surinamers hadden niet eens recht op een advocaat, ook al waren sommigen advocaat. Samen met zijn kompanen Roy Horb en Paul Bhagwandas vormden zij hun eigen krijgsraad, beslisten zij over leven en dood alsof het om een geoorloofde handel met handjeklap ging. Ik citeer de enige overlevende, vakbondsleider Fred Derby: "Meneer Bouterse maakte grapjes over mensenlevens, lachte over de Decembermoorden en praatte ludiek over deze zaak. Deze houding waar mensenlevens mee gepaard gingen is onverantwoord en moreel zeer onethisch naar de samenleving en de wereldgemeenschap toe."

De Decembermoorden behoren tot de eerste wandaden waarvoor Suriname met zichzelf in het reine komt. Nederland was betrokken bij de coup van 1980 en steunde het militaire regiem met een half miljard gulden. Van dat geld is niets tastbaars over. Nederland bedacht zich na de Decembermoorden, maar gaf toen steun aan de Binnenlandse Oorlog. Ook weer aan Surinamers om Surinamers te vermoorden.

Het opbergen van dossier Suriname voor zestig jaar geeft aan dat Nederland niet bereid is zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als je niets te verbergen hebt, leg dan je ziel bloot. De druk op de Nederlandse politiek zal opgevoerd moeten worden zodat het zijn aandeel in de vernietiging van Suriname opbiecht. DDB heeft vaker geroepen dat hij het aandeel van Nederland hierin wereldkundig zal maken. Heel graag, zou ik zeggen. De tijd is meer dan rijp, al weten wij intussen dat dat een groepje Surinamers een groepje Surinamers heeft vermoord. Daar mogen wij als Surinamers ons nooit in vergissen en dienen wij onze verantwoordelijkheid te nemen door de rechtsstaat wederom in ere te herstellen.

Aan de politicus DDB. Als jij de man bent die beweert van alle Surinamers te houden, neem je jouw onvoorwaardelijke liefde terug. Behoed ons voor de wereldwijde negativiteit waar elke Surinamer tegenaan moet kijken. Jouw wandaden zijn niet de mijne, maar ik word er wel op aangesproken, soms zelfs afgerekend. Houden van betekent ook loslaten van degenen die je lief zijn. Sleep ons allen niet mee in jouw val. Surinamers zien in jou een baken maar dit is wankel en instabiel. Leg je neer bij het fundament van de democratische rechtsstaat. Het is geen gelegenheidsfundament dat voor jou en consorten niet geldt. Het is de basis voor rechtvaardigheid en ontwikkeling. Als jij, vanwege jouw zoon Dino, je hoofd weet te buigen voor de Amerikaanse wet, toon dan karakter voor je eigen Grondwet. Erken de Grondwet, leef en beleef de Grondwet naar eer en geweten.

Surinamers leven in angst. Zij durven hun gedachten niet de vrije loop te geven. Vrije gedachten dragen bij aan ontwikkeling. De Decembermoorden hebben de angst alleen maar gevoed, terwijl jij op podia dezelfde Surinamers valse hoop voor ontwikkeling geeft. Maar DDB, je weet als geen ander hoe Surinamers zijn. Ze leven in hoop en teren op beloften die je helaas als politicus niet waarmaakt, enkel en alleen om jezelf te behoeden voor de gevangenis. Dat heet egoïsme. Surinamers willen een sterke leider zonder zich af te vragen welke gevolgen de handel en wandel van zo'n sterke leider voor hen heeft. Beloften en hoop zonder het goede voorbeeld hebben nog nergens ter wereld goede kinderen gebaard.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina