Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Roots-seeking' delegatie verwelkomd in Guangzhou

'Roots-seeking' delegatie warm verwelkomd in Guangzhou

04/12/2019 17:51 - Euritha Tjan A Way

De voorzitter van de Guangdong Federation of Returned Overseas Chinese, Li Jing, met links van haar Li Xue Xiong van de Chinese Vereniging Chung Fa Foei Kon in Suriname.

De voorzitter van de Guangdong Federation of Returned Overseas Chinese, Li Jing, met links van haar Li Xue Xiong van de Chinese Vereniging Chung Fa Foei Kon in Suriname. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Met een foto in de hand is Melany Yzer aan het praten met een vertegenwoordiger van de Guangdong Federation of Returned Overseas Chinese in Guangzhou. Op de foto staat een groot Hakkahuis. De locatie waar de foto gemaakt is, zou een aanknopingspunt kunnen zijn voor Yzer in haar zoektocht naar de plek waar haar overgrootvader ongeveer 118 jaar terug vanuit China vertrok naar Suriname.

"Het moet in Guangzhou, Dongguan of Shenzhen zijn", is de overtuiging van Yzer. Op de zwart-witfoto die rond 1900 is gemaakt, is een grote optrek te zien met boven de ingang vier Chinese karakters. Helaas zijn die niet te ontcijferen. "Ik ben twintig jaar geleden toen ik in Guangzhou was voor studie ook gaan zoeken. Ik kon toen niets vinden, maar ik heb goede hoop dat het me dit keer wel lukt."

Een vertegenwoordiger van de Guangdong Federation of Returned Overseas Chinese heeft de foto via WeChat - de Chinese versie van WhatsApp  - verspreid onder de mensen in deze drie provincies. Yzer is samen met nog vijftien anderen Surinamers in Guangzhou in verband met de eerste roots-seeking missie die via de Chinese ambassade is georganiseerd.

De ambassade heeft samen met de Suriname-China United Association en de Suriname-China Friendship Association het evenement 'The Chinese in me' georganiseerd, met als doel de Chinese identiteit en cultuur te promoten en ook de innige relatie te benadrukken met Chinezen en China, die wordt beschreven als 'dichtbij het hart'.

Het event werd georganiseerd rondom de viering van 166 jaar Chinese immigratie in Suriname. De mensen met het beste verhaal en de beste link met China doen mee aan deze roots-seeking missie die dinsdag te gast was bij de Guangdong Federation of Returned Overseas Chinese.

Tijdens de speech van de delegatieleider uit Suriname Li Xue Xiong van de Chinese Vereniging Chung Fa Foei Kon, werd gesteld dat Suriname een van de grootste Chinese populaties heeft in het Caribisch Gebied en dat het land het enige is op het Westelijk halfrond waar het Chinees Nieuwjaar een officiële vrije dag is.

De verbondenheid van de Chinezen met de rest van de samenleving werd benadrukt door de verschillende namen en gezichten in de delegatie. "Een groot deel van Suriname heeft Chinees bloed en is verknocht aan de cultuur en de manier van leven, ook al lijken ze niet allemaal Chinees", zei Xue Xiong.

Yzer hoopt in de komende dagen te weten te komen van welke plek haar overgrootvader afkomstig is. "Hij heeft tien kinderen gehad, een van ze is mijn groottante op Curaçao die nu 102 jaar is. Zeker voor haar zou het mooi zijn als ik deze informatie kan achterhalen." De groep bezoekt tot 10 december verschillende steden in Guangzhou.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina