Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ahala-award’ voor marron mediawerkers

‘Ahala-award’ voor mediawerkers van marron-afkomst

04/12/2019 07:23 - Merredith Bruce

Enkele van de gehuldigde mediawerkers. Van links naar rechts Jerrel Harderwijk, Raoul Abisoina, Llloyd Djendje, Jason Pinas, Louis Alfaisi en Winston Agena.

Enkele van de gehuldigde mediawerkers. Van links naar rechts Jerrel Harderwijk, Raoul Abisoina, Llloyd Djendje, Jason Pinas, Louis Alfaisi en Winston Agena. Foto: Facebook Jerrel Harderwijk  

PARAMARIBO - De bijdrage van de media bij de ontwikkeling van een samenleving - met name aan de ontwikkeling van de marrons - mag volgens het Marron Vrouwen Netwerk (MVN) niet onderschat worden. Voorzitter Fidelia-Graand-Galon benadrukt dat de ontwikkeling van deze groep, die heel lang als achtergesteld werd gezien, voornamelijk te danken is aan de impact van de media.

Als aanzet om het belang van dit laatste duidelijk te maken bij de gemeenschap, heeft het netwerk dertien mediawerkers van marron-afkomst gehuldigd. Dat gebeurde afgelopen weekend in het CCS-gebouw aan de Henck Arronstraat. De groep is door de organisatie onderscheiden met de Ahala-award.

'Ahala' is het Saamaka-woord voor gaffel (tweetandige stok of krakatiki) die gebruikt wordt om een bananenboom te ondersteunen. Graand-Galon legt uit dat de gehuldigde mediawerkers gezien mogen worden als de krakatiki in de ontwikkeling van de marrongemeenschap.

Ze vertelt dat er een periode was waarbij de marrongemeenschap zich niet kon ontwikkelen, omdat ze de Nederlandse taal niet machtig was. "Het nieuws was niet iets waarnaar ze luisterden, want ze begrepen het niet." De media hebben een heel belangrijke rol gespeeld in de verandering die daarna kwam: in de begin jaren zeventig begon de overheid (SRS) om het nieuws te laten vertalen naar het Saramaccaans en Aucaans door Paul Abena en René Pansa.

Abena begon naderhand zijn eigen radiostation Koyeba waar nagenoeg alle personen van marron-afkomst naar luisteren. "Zo is het gaan groeien", zegt Graand-Galon. "De impact is dat de marron vanaf toen een sociaal-maatschappelijke groei doormaakt, want via allerlei programma's in de eigen taal kreeg je de informatie over de wereld om je heen en daarmee werd de persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd."

Hoewel er dertien personen zijn gehuldigd, zijn er volgens haar nog veel meer die een onderscheiding moeten krijgen. Dat zal alsnog gebeuren op een nader te bepalen tijdstip. Lucia Kettie, Abena en Pansa zijn als pionier onderscheiden: Kettie als eerste marronvrouw die als journalist begon bij de krant, Pansa die als eerste het nieuws heeft gelezen in het Saramaccaans en Abena als eerste oprichter van een radiostation met een marrontaal als hoofdtaal.

Kettie stelt het initiatief op prijs. "De marrongemeenschap staat bekend als een achtergestelde groep en daarom is het goed om de mensen te waarderen voor wat ze doen." Kettie is begonnen als journalist bij avondblad De West en werkt nu als eindredacteur bij Times of Suriname.

Radio- en televisiepresentator Jerrel Harderwijk, veertien jaar actief in de branche, is ook gehuldigd. Hij vindt het initiatief prijzenswaardig. "Soms hoor je dat marronjongeren niet goed bezig zijn, maar het is hiermee duidelijk dat we op alle fronten inzetbaar zijn." De organisatie gaf de mannen naast de Ahala-award een bandya koosu (herenschouderdoek) en de vrouwen een pangi. Het netwerk heeft meer activiteiten in petto.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina