Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Consequenties verbinden aan vonnis'

'Totale samenleving moet consequenties verbinden aan vonnis'

02/12/2019 10:18 - Wilfred Leeuwin

DOE-voorzitter Steven Alfaisi vindt dat president Bouterse moet aftreden.

DOE-voorzitter Steven Alfaisi vindt dat president Bouterse moet aftreden. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De regering, alle politieke organisaties, maatschappelijke groepen, kortom de totale samenleving, zal consequenties moeten verbinden aan het vonnis in het 8 Decemberstrafproces, vindt Steven Alfaisi van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE).

"Niemand is gebaat bij een verdere politisering en polarisatie van de samenleving. De eersten die hierin het voorbeeld moeten geven zijn de regering, alle leiders van politieke partijen en vooral De Nationale Assemblee als vertegenwoordiging van elke Surinamer", zegt Alfaisi.

"Willen wij de rechtsstaat, de democratie, maar vooral de toekomst van dit land behoeden voor moreel en ethisch verval, dan zullen we na deze uitspraak over een kwestie die het land enorm heeft opgedeeld en achtergehouden nu de hoofden bij elkaar moeten zetten om er voor eens en voor altijd een einde aan te maken", zegt hij.

Volgens hem staan er in het vonnis ook een boodschap en een opdracht voor de samenleving. Er is zoals het volgens de DOE-voorzitter in een rechtsstaat hoort, met het vonnis slechts voor gezorgd dat recht wordt gesproken. Het vonnis laat echter voor de politiek en de samenleving veel opties open om deze kwestie af te sluiten.

"Wanneer die niet met beide handen worden aangegrepen, mogen wij er zeker van zijn dat de opdeling en de polarisatie van het volk zullen blijven voortduren en de toekomst van dit land en die van onze kinderen nog verder in gevaar zal komen. Wij moeten niet vergeten dat deze kwestie een diepe wond heeft geslagen in de samenleving", zegt Alfaisi.

De eerste consequentie is voor de regering en in het bijzonder voor president Desi Bouterse. Uit respect voor het ambt van president en om dat respect in de toekomst te waarborgen zal volgens Alfaisi de tot twintig jaar cel veroordeelde president, meteen moeten aftreden. De consequentie voor De Nationale Assemblee is dat die zich zal moeten beijveren en er op moeten toezien dat dat ook gebeurt.

"Dan hebben we de rechtsstaat alvast beschermd. Ik ben er geen voorstaander van dat de president wordt opgesloten. De persoon Bouterse heeft nog voldoende politieke en juridische mogelijkheden om zijn zaak aan te vechten. Deze kwestie speelt al langer dan dertig jaar. Maar gevolg geven aan de consequenties biedt ons als samenleving de mogelijkheid om met waarheidsvinding aan meer dan een juridische uitspraak te werken. Alleen daarmee zullen wij deze kwestie goed kunnen afsluiten. "

Alfaisi vindt dat nu de rechter heeft gesproken er een voor alle partijen een acceptabele maatschappelijke oplossing moet komen om de diepe wond die is geslagen voor eens en voor altijd te helen. Volgens de politicus heeft rechtspreken altijd juridische en maatschappelijke gevolgen die door iedereen geaccepteerd en nageleefd moeten worden.

"Het is wel de vraag hoe wij als samenleving daarmee omgaan. Laten wij vooral ook niet ontkennen dat die diepe wond mede is veroorzaakt doordat het proces politiek is beïnvloed. Wij van DOE als sociaal-democratische organisatie willen niet dat er nu een chaotische situatie ontstaat. Nu moeten we als samenleving in alle ernst en eerlijkheid bij elkaar komen, met waarheidsvinding en met het instellen van goede instituten en structuren dat dit ons nooit meer overkomt", aldus Alfaisi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina