Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Efu wan mira fasi Bouterse, probleem’

‘Efu wan mira fasi Bouterse, probleem’

02/12/2019 17:04 - Naomi Hoever

De ruimte buiten de aankomsthal van de Johan Adolf Pengelluchthaven was tot de nok toe gevuld met NDP-aanhangers die president Bouterse opwachtten.

De ruimte buiten de aankomsthal van de Johan Adolf Pengelluchthaven was tot de nok toe gevuld met NDP-aanhangers die president Bouterse opwachtten. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Des e tan pres. Sroto Des a no e wroko”, roept de menigte als Desi Bouterse uit de aankomsthal van de luchthaven loopt. Het is half drie zondagochtend als de voormalige legerbevelhebber op een soundtruck op de Johan Adolf Pengel Luchthaven klimt om zijn goed opgekomen aanhang toe te spreken.

De ongeduldige menigte wierp de opgetrokken afbakening bij de aankomsthal omver om zo dichtbij hun leider te komen. De beveiliging van de luchthaven had de aanwezigen op dat moment niet meer onder controle. Hoewel de menigte woelig was, heeft zij zich keurig gedragen. 

 "Yere sa wi e go du. Natuurlijk wi no bari odi dan un gwe. We gaan het rustig nemen. Ik vraag een ieder om mee te komen naar Colakreek. Ik weet niet hoe laat het is. Maar unu no e luku yuru." De paarse massa begaf zich toen naar de bussen om te vertrekken naar het recreatieoord. "Ik denk niet dat er zulke leden zijn met zoveel liefde voor hun organisatie", klinkt Bouterse opgetogen.

Hij is zondag in de vroege ochtend geland op Zanderij na een staatsbezoek aan China. Terwijl hij daar vertoefde, is hij vrijdag tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de 8 Decembermoorden. Na de uitspraak heeft de NDP haar leden ge­mobiliseerd om hun leider, bij zijn vervroegde terugkeer, groots welkom te heten.

VolgensBouterse wordt openlij­k een politiek spel gespeeld. Als je het feit begaan hebt dan doet het je wat maar als je het niet gedaan hebt doet het je niets. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd", antwoordde hij op de vraag als de veroordeling hem wat doet.

"No wan sma no e pur a man. Bouta no e gwe", zei Ronald Dalfour. Hij is een van de aanhangers die tot half vijf in de ochtend heeft gewacht te Colakreek. Door het late uur, was een groot deel van de aanwezigen vertrokken, tijdens de persconferentie van het staatshoofd. Maar Dalfour stond geduldig met zijn partij vlag te wachten.

Hij is vanuit Sunny Point vertrokken om zijn partijleider te ontvangen. "Omdat ik van mijn president houd. Zonder Bouterse zou Suriname er niet zo uitzien. Ik ben trots op deze president. A winsi den wani leisi duizend jari gi in a no e sroto. No wan mira no e fas en. Efu wan mira fasi en na probleem", zegt Dalfour, een ex-militair.

Rond half vijf sprak Bouter­se de NDP'ers toe die er nog stonden: "Wij moeten inderdaad onze broeders hoeders zijn.Mi begrijp dat wan tu man ede faya en wan du ogri. Dat den man e lok uit."Hij zei dat het proces nog gaande is. Zondag zouden deskundigen van de partij zich buigen over het vonnis.

"Wij hebben een pad uitgestippeld. Unu no man taki a tori dya so fin' fini. A sani na echte ini oso nanga ini beri tori."Volgens het staatshoofd heeft het vonnis alles te maken met 25 mei, de dag van de ver­kiezingen. Met de woorden "Vastberaden zonder vrees", groette de partijleide­r zijn gevolg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina