Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geweld afkeuren

COMMENTAAR: Geweld afkeuren

02/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Geweld afkeuren

 

HET KLINKT ALS een cliché: elk vorm van geweld moet worden afgekeurd en er moet hard opgetreden worden tegen geweld. Maar hoe cliché-achtig het ook mag klinken, de oproep tegen geweld zal blijven bestaan, al is het alleen maar om mensen die daartoe oproepen – vanaf vrijdag ook via sociale media – tot het besef te laten komen dat dit nergens toe leidt, althans in positieve zin.

Vandaag willen wij ons concentreren op geweld in de sport. Dat komt in veel landen voor en er wordt alles aan gedaan om het de kop in te drukken. Het lijkt geruime tijd rustig te zijn geweest in Surinname, afgezien van enkele incidentjes, maar recent was het weer flink mis, nu in de zaalvoetballerij.

Bij een tweedeklassewedstrijd tussen Castilla en All Stars 2 werd arbiter Anthony Terborg aangevallen en mishandeld door spelers en mensen van de technische staf (!) van Castilla. Ze waren het niet eens met zijn beslissing om de jeugdige Donovan Rellum de rode kaart te tonen. In een filmpje op social media is duidelijk te zien hoe Terborg wordt mishandeld met klappen en trappen.

De zaak is nog in behandeling bij de Surinaamse Zaalvoetbalbond, maar nu al hebben de scheidsrechters besloten om geen wedstrijden meer te leiden wanneer Castilla speelt. Hierdoor kon de wedstrijd tussen deze ploeg en FCB dinsdag niet doorgaan. Het is een krachtig signaal dat de scheidsrechters hebben afgegeven en gehoopt mag worden dat de bond dit oppakt.

Dat spelers een arbiter te lijf gaan is erg, maar dat leidinggevenden in hun omgeving, in dit geval leden van de technische staf actief deelnemen aan de mishandeling is totaal niet goed te spreken. Wij pretenderen niet op de stoel te zitten van het bestuur van de bond of de tuchtcommissie, maar schorsing van verdere deelname van Castilla aan de lopende competitie lijkt een gepaste straf.

In Suriname zijn wij nog niet zover om een stadionverbod, in dit geval een sporthalverbod op te leggen omdat dat moeilijk te handhaven is. Maar een lange schorsing van iedereen die daadwerkelijk meedeed aan de mishandeling zou op zijn plaats zijn.

Behalve dat de bond - hopelijk - zelf strafmaatregelen zal nemen, ligt hier ook een taak voor het bestuur van de vereniging. Maar ook de persoonlijke omgeving van de spelers - denk daarbij vooral aan familie met in de eerste plaats ouders - kan, neen móét corrigerend  optreden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina