Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Blote billen

COLUMN: Blote billen

02/12/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Blote billen

Giwani Zeggen  

Cynthia Valstein-Montnor, Suzanne Chu en Rewita Chatterpal, voor u maak ik een diepe buiging. Niet omdat u de verdachten heeft veroordeeld. Maar omdat u Suriname en de wereld heeft getoond dat niemand, maar dan ook niemand boven de Grondwet verheven is! Ingrijpen in een lopend proces is verboden. Dat geldt voor de strafzaak tegen een halskettingrover, de drugsverkoper op de hoek, maar ook als het een zaak tegen iemand betreft die toevallig president is. De rechtsstaat leeft, Suriname leeft! De geschiedenis zal uw inzet en moed op waarde weten te schatten.

Waar de rechtsstaat fier overeind staat, kunnen we ook stellen dat de politiek heeft gefaald. Vanaf 1987 had voorkomen kunnen worden dat Suriname de primeur heeft van een voor moord veroordeeld staathoofd. Door het afkondigen van wetgeving om Bouterse het passief kiesrecht te ontnemen, of door het het instellen van een waarheidscommissie. De blaam treft ook de NDP, in de regering van '96 tot 2000. En omdat de politiek faalde, moest de rechter eraan te pas komen. Rechters vellen een vonnis op basis van de feiten en omstandigheden, zoals dat zo mooi heet.

Ik snap dat ze bij de NDP ondersteboven zijn. Echter, en laat dit heel duidelijk zijn, niemand en dan ook niemand moet ook maar de illusie hebben dat Surinamers onder de indruk zijn van welke bedreiging van wie dan ook. De krijgsraad heeft het voorbeeld gegeven door de rug te rechten. De jaren tachtig zijn voorbij! In Suriname regeert niet meer de wet van mensen met wapens of een grote mond. Van de Marowijne tot de Corantijn, van de Atlantische Oceaan tot aan Toemoek Hoemak, hier geldt de Grondwet.

Voor mij hoeven Bouterse en de andere veroordeelden overigens niet naar de gevangenis. Maar Suriname kan ook niet geleid worden door een voor moord veroordeeld staatshoofd. Dat doe je een land en zijn mensen niet aan. En, zoals een zeer vooraanstand lid van de NDP, trouwens zaterdag aanwezig op de luchthaven, ooit tegen mij zei op de vraag wat er gebeurt bij een veroordeling: "Niemand is groter dan de NDP en niemand is groter dan Suriname". Wat mij betreft is het antwoord daarom nu weer aan de politiek.

De oplossing is simpel. Bouterse treedt per direct af. De assemblee kiest vervolgens een nieuwe president om de vijf jaar vol te maken; een vertrouweling van Bouterse. Desnoods zijn echtgenote Ingrid.  Bouterse legt zich neer bij het vonnis en in ruil daarvoor verleent het nieuwe staatshoofd hem en alle andere veroordeelden gratie. De Nationale Assemblee bevestigt de gratieverlening bij wet, zodanig dat deze niet kan worden teruggedraaid. Maar regelt ook dat hij het passief kiersrecht verliest. En wij gaan over tot de orde van de dag.

Ik ben echter niet naïef. Het gaat niet gebeuren. Onthoud wel: een voor moord veroordeeld staatshoofd, dat zullen wij aan den lijve ondervinden. De internationale gemeenschap zal Suriname de duimschroeven aandraaien. Bouterse is nu met de billen bloot. Hij kan een voorbeeld nemen aan Tekisha. Die ging ook met de billen bloot op de Jaarbeurs, wat haar goed recht is.

Volwassenen maakten zich druk om de jeugd, wat slechts hun inconsequent gedrag bevestigt. We doen onze kinderen immers veel ergere dingen aan, waarover wordt gezwegen. Alleen Tekisha besefte, als lid van een samenleving, dat het niet om haar of haar gelijk draait. Dan houd je rekening met de gevoelens van anderen. Daarom verscheen ze zaterdag dienovereenkomstig gekleed.

Het is nu dus aan de politiek, maar vooral aan Bouterse. Om aan te tonen dat het hem echt om Suriname en de Surinamers gaat. Of dat voor Desi alleen Desi telt, en hij met de billen bloot blijft. Alleen zullen wij in dat laatste geval gezamenlijk op de blaren moeten zitten!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina