Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Doe: 'Rechtsstaat staat recht overeind'

Doe: 'Rechtsstaat staat recht overeind'

01/12/2019 02:51

Doe: 'Rechtsstaat staat recht overeind'

 

PARAMARIBO - Met het wijzen van vonnissen in de rechtszaak over de 8 Decembermoorden is het bewijs geleverd dat de rechtsstaat "rechtovereind" staat en "solide" is. Dat stelt Doe zaterdag in een verklaring.

Het is voor Doe "belangrijk en duidelijk" dat de rechterlijke macht in staat is op basis van wet en recht, "ongeïntimideerd en onafhankelijk" recht te spreken zonder aanzien des persoons. "Ook is heel duidelijk bewezen dat er in redelijke mate sprake is van scheiding der machten. En dit is wat we zeker moeten koesteren", aldus Doe

De uitspraak heeft volgens de partij "juridische, maatschappelijke en politieke consequenties" die moeten worden gedragen. "Voor sommige van de verdachten is de uitspraak voordelig uitgepakt, terwijl voor anderen dat niet het geval is. Het laatste is het geval met de president van onze republiek Suriname die in eerste aanleg tot twintig jaar celstraf is veroordeeld."

Doe geeft aan dat er in een rechtsstaat enerzijds niks anders rest dan dat het vonnis van de rechterlijke macht wordt gerespecteerd en dat uitvoering hieraan wordt gegeven conform instructies. "Eén van de belangrijkste gevolgen is dat de veroordeelde persoon Desiré Delano Bouterse op basis van onze Grondwet niet het ambt van president van het land kan blijven vervullen. Anderzijds heeft de veroordeelde ook het recht om tegen het vonnis in verzet te gaan of hoger beroep aan te tekenen."

Doe beaamt dat deze rechtszaak "zwaar politiek geladen is en ook diepe wonden heeft geslagen in de gemeenschap. Het heeft de samenleving opgesplitst". Hetzelfde is volgens de partij het geval met de Moiwana-moorden van 29 november 1986, waarbij ten minste 39 ongewapende burgers zijn vermoord.

"Ook de standrechtelijke executies van burgers en militairen tijdens de militaire periode en Binnenlandse Oorlog moeten we niet vergeten. Deze zijn mensenrechtenschendingen die voor maar liefst 37 jaar als een molensteen om de hals van de Surinaamse  gemeenschap hangen." 

Met deze uitspraak, en voor een deel de verduidelijking van deze zwarte bladzijde in de maatschappij, vindt Doe dat het nu de tijd is om het proces van daadwerkelijke verwerking door de gemeenschap en nabestaanden van de vermoorden op te starten, de tweedeling in de gemeenschap weg te werken en verder te gaan.

"Suriname is niet gebaat bij wanorde en chaos. We leven niet meer in 1982 en gaan ook niet meer naar een 1980-1987-situatie. Niemand hoeft te dreigen, de wereld kijkt mee en zal dat niet meer toestaan. Als er toch chaos wordt gecreëerd, dan zullen slechts wij met ons allen en de volgende generaties de grote verliezer zijn. Laten we daarom deze bladzijde nu omslaan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina