Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geheimzinnigheid

COMMENTAAR: Geheimzinnigheid

29/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Geheimzinnigheid

 

PRESIDENT DESI BOUTERSE roept keer op keer dat zijn regering veel waarde hecht aan transparantie. Echter, in werkelijkheid bewijst hij steeds weer het tegendeel. Voorbeelden te over die we niet hoeven op te sommen. Iedereen kent de schandalen die onder de mat zijn geschoven en de onophoudelijke geheimzinnigheid rond leningen die worden afgesloten terwijl niemand weet waar dat geld aan wordt besteed.

Ook voor zijn bezoek aan China, dat morgen wordt afgesloten, is lange tijd geen openheid van zaken gegeven. Terwijl in ieder democratisch land een staatshoofd zijn bezoeken maanden van tevoren plant en daar ook gewag van maakt, werd zijn reis naar China pas tien dagen vóór vertrek wereldkundig gemaakt. Op de dag dat hij vertrok werd bekend dat hij aansluitend, van maandag tot en met woensdag, een staatsbezoek brengt aan Cuba.

Dit wist de president al tijden voordat hij vertrok. Waarom die geheimzinnigheid? Beseft hij niet dat hij die bezoeken brengt als staatshoofd van een land waarvan het volk hem op die presidentiële zetel heeft gezet? En dat hij dus ook verantwoording dient af te leggen over zijn reilen en zeilen, zeker als hij dat volk vertegenwoordigt in het buitenland.

Vreemd is ook dat pas op de dag van vertrek bekend werd dat het gezelschap met een gecharterd A330-toestel van het Turkse Atlas Global naar China zou vliegen. Als reden werd opgegeven dat men het SLM-vliegschema niet in de war wilde gooien door een toestel van de national carrier in beslag te nemen. Onzin natuurlijk, want de SLM heeft sinds de Airbus uit de lucht is gehaald niet eens de mogelijkheid om naar China te vliegen. Ze moet voor de vluchten naar Amsterdam een toestel inhuren.

Maar het wordt nog vreemder: je zou denken dat met het Turkse toestel op weg naar China een tussenlanding in Istanbul of Ankara zou worden gemaakt om bij te tanken. Maar Suriname werd op de 26ste verrast met het opvallende nieuws dat de president in Kenia was uitgestapt, daar een bezoek aan zijn collega bracht en vervolgens met een Chinees vliegtuig zijn weg vervolgde. Ook dat mochten we van tevoren kennelijk niet weten… Het roept de vraag op of de president iets te verbergen heeft.

Morgen is zijn bezoek aan China voorbij en reist hij naar Cuba. Met welk toestel hij gaat en via welke landen, daar mogen we opnieuw naar gissen. En wat de hele trip ons als belastingbetaler kost, daar mogen we helemaal niet naar vragen. Terwijl als je echt transparant bent, je daar gewoon eerlijk over moet zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina