Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bilaterale relatie China versterkt

Bilaterale relatie China versterkt met strategisch partnerschap

29/11/2019 10:23 - Ivan Cairo

President Desi Bouterse en zijn Chinese counterpart Xi Jinping lopen langs de erewacht.

President Desi Bouterse en zijn Chinese counterpart Xi Jinping lopen langs de erewacht. Foto: NII  

PARAMARIBO - Suriname en China zullen de wederzijdse betrekkingen versterken door middel van een uitgebreid strategisch partnerschap met als doel verschillende sociaaleconomische sectoren te bevorderen. Dat zijn de regeringsleiders van beide landen in Beijing, China, overeengekomen. President Desi Bouterse en zijn Chinese counterpart Xi Jinping zijn het erover eens dat hun regeringen met die stap nieuwe mogelijkheden scheppen om ontwikkelings- en samenwerkingsprojecten te ondernemen en hun 43-jarige vriendschap te versterken.

Het Chinese staatshoofd heeft verder de hoop uitgesproken dat het initiatief de bilaterale handel zal bevorderen en belangrijke programma's zal ondersteunen op het gebied van infrastructuur, visserij, landbouw, telecommunicatie, energie, digitale economie en toerisme. Hij voegde eraan toe dat het partnerschap de bilaterale banden naar een historisch niveau opwaardeert, en riep de twee landen op om overleg over mondiale kwesties te continueren, multilateralisme te verdedigen en bij te dragen aan vrijhandel.

Xi stelde ook het Belt and Road Initiative voor als een belangrijke motor voor ontwikkeling en in die context verzekerde hij dat zijn regering people-to-people-contacten zal aanmoedigen en dat meer Chinese bedrijven in Suriname zullen investeren. Hij sprak ook de steun uit van China voor de inspanningen van Suriname om zijn soevereiniteit te behouden en vooruitgang en sociaal welzijn te stimuleren.

Woensdag had president Bouterse ook een onderhoud met de Chinese premier Li Keqiang. Zij hebben eveneens afgesproken de bilaterale samenwerking te zullen bevorderen. Langer dan veertig jaar nadat China en Suriname diplomatieke banden zijn aangegaan, hebben hun betrekkingen een gezonde en stabiele ontwikkeling doorgemaakt, zei Li.

Hij zei dat China klaar staat om met Suriname te blijven samenwerken om het politieke wederzijdse vertrouwen te versterken, ontwikkelingsstrategieën te synchroniseren, praktische samenwerking te bevorderen, uitwisselingsprogramma's uit te breiden en betere wederzijdse voordelen te behalen en win-winresultaten te boeken op basis van wederzijds respect en gelijkheid.

Li voegde eraan toe dat China de zorgen van Caribische landen over klimaatverandering begrijpt. China zal volgens hem het milieu blijven verbeteren en tegelijkertijd de economische groei binnen een redelijk bereik handhaven.

Bouterse zei dat Suriname het één-China-beleid krachtig blijft ondersteunen en bedankte China voor de hulp aan Suriname. Suriname is bereid, zei het staatshoofd, om de samenwerking met China op verschillende gebieden te bevorderen op basis van gelijkheid en wederzijds voordeel, en de communicatie en coördinatie over internationale kwesties zoals klimaatverandering te versterken.

Donderdag had president Bouterse een ontmoeting met de 22 landgenoten die momenteel met een beurs in China studeren. Hij sprak ze moed in en riep de studenten op om hun land op een waardige wijze uit te dragen. Bouterse wees op de goede betrekkingen met China en de gunstige geografische positie van Suriname, die het land tot een belangrijke internationale hub zou kunnen maken. Hij hoopt dat in de toekomst meer Surinamers in het Aziatische land gaan studeren. Hij spoorde de studenten aan om hun studie binnen de afgesproken tijd af te ronden, om hun krachten aan Suriname te kunnen geven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina