Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Viering Indiase grondwet met expositie ontwerper

Viering Indiase grondwet met expositie ontwerper

28/11/2019 04:16 - Sabitrie Gangapersad

Bhimrao Ambedkar, de gesstesvader van de Indiase grondwet.

Bhimrao Ambedkar, de gesstesvader van de Indiase grondwet. Foto: Wikimedia Commons  

PARAMARIBO - De Indiase ambassade in Suriname heeft de zeventigste Constitution Day of wel aanname van de grondwet in India herdacht met een eendaagse expositie over het leven van Bhimrao Ambedkar. Deze econoom en jurist leidde de commissie die twee jaar, elf maanden en zeventien dagen aan de wet heeft gewerkt. De Indiase grondwet is op 26 november 1949 aangenomen en werd twee maanden later, op 26 januari 1950, van kracht.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons noemde vóór de opening van de expositie dinsdag de grondwet de ruggengraat van een land. "Het geeft kracht en fungeert als anker bij het uitzetten van ontwikkelingsplannen. Als we kijken naar wat India in de afgelopen zeventig jaar heeft bereikt, dan is dat prijzenswaardig."

Het land speelt volgens haar op verschillende gebieden een leidende rol. "Ik noem hierbij onder meer de ontwikkeling van hernieuwbare energie, wat erg relevant is in deze tijd van klimaatverandering." Ze memoreerde ook de goede banden die Suriname en India met elkaar delen.

De viering van het jubileumjaar van de grondwet is bijgewoond door de ministers André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken.

"De grondwet van India is de op één na grootste in de wereld met 395 artikelen waarin verschillende aspecten zoals veiligheid, gelijkheid en de rechten en plichten van burgers aan de orde komen", vertelde ambassadeur Mahender Singh Kanyal. Hij heeft Geerlings-Simons een boek over de Indiase grondwet geschonken. 

Singh Kanyal stelde dat de commissie geen gemakkelijke taak had om dit document tot stand te brengen in een land met meer dan 122 talen, zestienhonderd dialecten, zeven grote godsdiensten en zo een grote diversiteit onder de bevolking. "Toch is dit gelukt en de grondwet is nu nog relevant en blijvend."

India is een democratische republiek met een overwegend federale structuur. Aan het hoofd staat een president met grotendeels ceremoniële taken. De uitvoerende macht ligt bij de raad van ministers die wordt geleid door een premier. Hij wordt door de president benoemd op voordracht van de coalitie. Op zijn beurt draagt de minister-president de ministers voor bij het staatshoofd.

Het Indiase parlement telt 790 leden en kent twee kamers: Rajya Sabha oftewel het Hogerhuis met 245 leden en Lok Sabha, het Lagerhuis met 545. De minimumleeftijd om te mogen stemmen is achttien jaar.

De expositie begint met markante citaten over de grondwet, uitgesproken door leiders zoals oud-president Abdul Kalam en de huidige premier Narendra Modi. "India eerst, is de enige dharma van de regering. De grondwet is ons enige heilig boek. De natie zal alleen worden geleid op basis van de grondwet", zei Modi bij de viering van de Constitution Day in 2015.

Er zijn foto's tentoongesteld van verschillende ontmoetingen en beraadslagingen die Ambedkar had met groeperingen om te komen tot de grondwet. De opbouw van de expositie eindigt met illustraties over zijn dood op 6 december 1956 en herdenkingsmomenten op zijn sterfdag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina