Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: KTPI

COMMENTAAR: KTPI

28/11/2019 12:00

COMMENTAAR: KTPI

 

DE KTPI DIE vanaf haar oprichting eind jaren veertig van de vorige eeuw tot zo’n tien jaar geleden een belangrijke speler was in de politieke arena, speelt geen rol van betekenis meer in de politiek. De partij werd op 28 november 1948 officieel opgericht en Iding Soemita werd de eerste voorzitter. Hij was trouwens al twee jaar eerder begonnen met het organiseren van de Javanen in de Persatuan Indonesia, die later werd omgezet in de KTPI.

Deze partij behoort met de NPS en PSV, en later VHP, tot de groep die tientallen jaren de Surinaamse politiek heeft beheerst. In de tussenliggende periode zijn vooral partijen ontstaan die na langere of korter tijd weer ophielden te bestaan, met uitzondering van de NDP natuurlijk. De KTPI staat bekend als de partij die er altijd alles aan heeft gedaan om deel uit te maken van een regeringscoalitie en is daar vrijwel altijd in geslaagd. Al is dat niet zelden gebeurd door politieke vrienden in de steek te laten.

Om een algemeen aanvaardbare term te gebruiken: politiek verraad plegen. Het meest recente voorbeeld is het politieke blok V7 dat was gevormd voor de verkiezingen van 2015. De inkt op het samenwerkingsdocument was nog niet droog of de KTPI trok zich terug. Zo zijn er legio voorbeelden, tot aan ondersteuning van de NDP toe. De vrijerij met deze partij begon al toen ze nog geen machtsfactor was.

Maar de oprichter van de KTPI, vader Iding, heeft er nooit een geheim van gemaakt daar niet gelukkig mee te zijn. In een spraakmakend interview bij het toenmalige Nederlandse radioprogramma 'Zorg en Hoop', later in verkorte vorm bij Radio 10 uitgezonden, bekritiseerde hij in felle bewoordingen de keuze van zijn zoon. Dat was enkele maanden voordat hij in november 2001 overleed.

De KTPI krijgt nu een nieuwe kans om zich te ontdoen van het stigma van onbetrouwbare partner door niet weg te lopen uit de recent opgerichte Eenheidsbeweging van gelijkgerichte (lees Javaanse) groepen. Ze zal daar wel moeten samenwerken met politieke rivalen (van weleer), zoals Salam Somohardjo.

De KTPI heeft zich ook leren kennen als een partij die staat voor behoud van de macht binnen de familie. Vader Iding is vanaf de oprichting tot 1970 voorzitter geweest en droeg toen over aan zoon Willy (inmiddels 83). Hij heeft met de regelmaat van de klok bestuursverkiezingen, dan wel overdracht van de leiding, aangekondigd maar het is er nooit van gekomen. Over geloofwaardigheid gesproken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina