Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kensmil cruciaal voor SFA in prachtige zege op Duke

Kensmil cruciaal in verbluffende SFA-zege op Duke

27/11/2019 04:29 - Terence Oosterwolde

Kensmil cruciaal in verbluffende SFA-zege op Duke

Vernon Carey junior van Duke (1) probeert Surinames Gavin Kensmil (14) af te remmen. Foto: USA Today Sports  

PARAMARIBO - Een aardbeving van enorme magnitude! Wereldnieuws! Zo kan de overwinning van SFA (5-1) op het roemruchte Duke (6-1) worden betiteld. En de zege had een dikke Surinaamse rand: met negentien seconden op de klok forceerde Gavin Kensmil de verlenging. Zijn steal én assist met vier seconden in 'OT' luidden daarna de winnende basket in, in één van de belangrijkste zeges ooit in SFA-historie: 85-83.

Voor hem werd het ook een persoonlijke overwinning. "Ik wil weer tegen Duke spelen", zei hij begin november in een preview van het NCAA Division 1-collegeseizoen tegen de Ware Tijd. "Toen ik bij Iona was, heb ik nauwelijks op het veld gestaan." Dat was op 15 maart 2018: hij speelde slechts twee minuten in de verloren ontmoeting (67-89) in het NCAA Tournament. "Nu heb ik de kans om een grote rol tegen ze te vervullen on National TV. Ik kan niet wachten." Zijn woorden zette hij om in daden: de Surinamer eindigde met vijftien punten (hij scoorde zes van de elf shots en benutte drie van de vier vrije worpen), zeven rebounds, vijf assists en drie steals in 31 minuten.

De impact van de overwinning: Duke staat nummer 1 gerangschikt in geheel Verenigde Staten, maar dat niet alleen. De powerhouse van de befaamde Atlantic Coast Conference (ACC) had sinds februari 2000 niet meer in eigen huis - Cameron Indoor Stadium - verloren van een ploeg buiten de ACC. 150 wedstrijden op rij waren The Blue Devils voor eigen publiek ongeslagen gebleven en het was de eerste keer in 13.473 dagen (1983) sinds Duke verloor van een 'unranked mid-major team'. "Maar ik zei tegen mijn spelers, 'Banners kunnen ons niet verslaan'", aldus Stephen F. Austin-coach Kyle Keller in reactie tegen USA Today nadat zijn niet gerangschikte Lumberjacks stuntte tegen The Blue Devils.

Duke, dat de eerste zes wedstrijden van het seizoen had gewonnen, kwam sterk uit de blokken en had halverwege de eerste helft zijn grootste voorsprong, 31-17, voordat SFA bij de rust inliep tot 40-45. Kensmil opende na achttien seconden de tweede helft met zijn tweede basket: 42-45. Ook SFA's volgende twee punten bij 16:37 kwamen op zijn naam: 44-49. Dukes voorsprong bleef daarna rond de vijf, zes punten totdat Kensmil met twee vrije worpen de stand met 9:04 op 60-61 bracht. Een halve minuut daarna zorgde teamgenoot Cameron Johnson dat alles in balans was (62-62) en 27 seconden verder zelfs 64-62, de eerste voorsprong voor SFA sinds het 3-2 stond in de eerste helft.

Geen van beide ploegen liep in de resterende tijd uit tot meer dan drie punten. In de laatste minuut werd het nagelbijten. Vernon Carey junior bracht Duke met 59 seconden op de klok op 79-78, elf seconden daarna maakte SFA's Kevon Harris gelijk (79-79), waarna Tre Jones Duke met 29 seconden uit twee vrije worpen op 81-79 bracht. Daarna zorgde Kensmil uit een lay-up met nog negentien seconden te gaan voor de verlenging: 81-81. Duke had wel nog twee kansen maar Jones miste een turnaround jumper, terwijl ook Cassius Stanley met vier seconden geen succes had uit een jumper.

In de eerste twee minuten van de OT werd er niet gescoord totdat Johnson met 2:58 SFA op 83-81 bracht. Carey junior maakte er 83-gelijk van met 2:14. Het spel ging daarna over en weer maar zonder punten. Daar kwam verandering in toen Kensmil een steal had met vier seconden en hij teamgenoot Nathan Bain in staat stelde een at-the-buzzer lay-up te scoren. De koppen logen er vervolgens niet om: "SFA stuns No. 1 Duke" (USA Today), "No. 1 Blue Devils upset by Lumberjacks in stunning overtime loss at home"(CBS), "Stephen F. Austin knocks off No. 1 Duke in OT with buzzer-beating layup" (Yahoo Sports) en "No. 1 Duke upset by unranked Stephen F. Austin at the buzzer in overtime" (Milwaukee Journal Sentinel). Het gezaghebbende ESPN noemde de overwinning "the sport's biggest Division I upset win in 15 years". En dat allemaal met een grote Surinaamse bijdrage.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina